Владика Димитрије служио у Дужима

Прве Недеље по Богојављењу Владика Димитрије служио је Свету Литургију у Манастиру Дужи, надомак Требиња.

Након разарања Тврдоша, Дужи су једно вријеме биле сједиште захумско-херцеговачких Митрополита, а данас су женски манастир. Игуманија манастира Дужи више деценија била је мати Теододра (Делић), којој је данас служен годишњи помен. Преосвећеном Владици саслуживао је јеромонах Теофил из Тврдоша.

У јеванђељској бесједи Владика је говорио о Христу који не долази као цар овога свијета, него као истински Избавитељ и Искупитељ, Цар Царства Небеског, које се налази у сваком чистом срцу. Њеогов долазак у свијет је одређен службом коју врши спасавајући свијет својим Страдањем и Васкрсењем. Људима се, на Јордану, објавио као Свијетлост. Та Свијетлост исијава љубављу и радошћу, али у Њој се откривају и гријеси и слабости човјека, те ријечи Христовог позива ”Покајте се” постају извор спасења. 

Владика је нагласио да сазнање о грешности не смије бити извор очајања, већ почетак одрицања од гријеха; јер према ријечима Св. Серафима Саровског облагодаћеност Духом Светим се препознаје у сазнању и да Божија милост превазилази човјекову палост.

фото: Милош Бјелица