Састанак епископа ЗХиП г. Димитрија и вјероучитеља Епархије захумско-херцеговачке и приморске

У недељу, 23. јануара 2022. године у просторијама епархијског дома у Требињу, на позив Епископа ЗХиП г. Димитрија, одржан је састанак вјероучитеља средњих и основних школа Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Састанку су присуствовали и три члана Катихетског одбора РС која су изабрана као представници  наше Епархије: игуманија манастира Петропавлов код Требиња  ̶  мати Павла, архијерејски намјесник протојереј-ставрофор Радивоје Круљ и јереј Данило Боро.

У  пријатној атмосфери  и уз конструктиван и плодоносан разговор, вјероучитељи су заједно са својим епископом и члановима катихетског одбора дошли до веома важних закључака и тема по питању унапређења вјерске наставе у Епархији.

На самом почетку састанка владика Димитрије упутио је архипастирску поруку свим присутним, говорећи о важности  вјеронауке и одговорности оних који је преносе у склопу основног и средњег образовања. С обзиром на специфичност предмета, вјерска настава са собом носи многе изазове, што је епископ посебно нагласио.

У наставку су вјероучитељи изнијели свој извјештај о раду и успјеху за протекло полугодиште, осврнувши се том приликом на многе теме и многа искушења са којима се сусрећу у наставном, васпитно-образовном процесу.

Вјероучитељима средњих школа подјељена су Света писма која ће им помоћи у организовању и унапређењу вјерске наставе, а планиране су и даље акције на том плану које за циљ имају да свако дијете и основне и средње школе има могућност да дође у додир са Светим писмом и конкретно ради на њему.

Планирана је и приснија сарадња вјероучитеља и ученика са парохијском заједницом, а колико то садашња ситуација са пандемијом корона вируса буде дозвољавала. Као главни циљ истакнуте су разне активности који ће вјеронауку из учионице повезати са парохијским животом локалне Цркве.

На самом крају састанка епископ Димитрије, заједно са координатором за вјерску наставу наше Епархије вјероучитељицом Миљом Тупањанин, пожељели су свим вјероучитељима срећан почетак другог полугодишта школске 2021/2022. године и много успјеха у даљем раду.

вјероучитељ Срђан Милошевић