У Невесињу представљена књига „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске“.

У организацији Црквене општине Невесиње у Дому културе „Небојша Глоговац“ синоћ је представљена књига „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске“.

Ријеч је о капиталном дјелу, које чува драгоцјена свједочантва о богатој духовности и историји читавог подручја које Епископија обухвата, те о сталној и нераскидивој вези народа и Цркве.

Према ријечима рецезената, подаци садржани у овој књизи биће неизоставан извор за будуће проучаваоце нашег времена.

Монографија „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске“ објављена је поводом 800 година од оснивања првобитне Епископије хумске. О књизи су синоћ пред невесињском публиком говорили јереј Бранко Калаба, затим магистар Момчило Голијанин и главни уредник протојереј-ставрофор Радивоје Круљ.

Свештеник Бранко Калаба истакао је да је свака књига историјско насљеђе, које је освједочено Јеванђеље Цркве Христове.

„Књига нам даје могућност да се пружимо кроз историју, узимајући сав свијет у себе, а опет дајући живу ријеч читавом свијету“, рекао је свештеник Бранко.

Према његовим ријечима, Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске написан је у библијском контексту.

„Као што у библијским књигама имамо богослужбене, али и историјске, животне и поучне приче, тако у овом шематском приказу имамо поучне приче о животима наших архијереја и отаца, значајних за препород Цркве Христове, и о животу многих парохијских заједница, што нам говори да је ово једна библија, тј. историја Цркве, освјештана и потврђена кроз историјски и за будуће нараштаје корисни контекст“, закључио је свештеник Бранко Калаба.

Магистар Момчило Голијанин нагласио је да је ова монографија монументалне вриједности, те да обим и њен технички изглед указују на озбиљност, којом су чланови редакције и сарадници приступили овом послу.

„Пред читаоцима је дјело, које плијени нашу пажњу и оплемењује људску личност. Дјело које нас својом духовном вертикалом подсјећа на богатства којима овај народ располаже и којима је располагао“, рекао је мр Голијанин, те додао да су ту на првом мјесту цркве, манастири и њихови метоси, који су стално били искра националног и културног буђења, односно азбука српске писмености.

Главни уредник протојереј-ставрофор Радивоје Круљ казао је да је ова књига од великог значаја, како за Епархију захумско-херцеговачку и приморску, тако и за цијелу Херцеговину, те да представља добар основ за будуће истраживаче овог подручја.

Према његовим ријечима, Шематизам доноси детаљне податке о свештеницима, монасима и вјероучитељима, о црквама, манастирима и ризницама, али и о великим историјским личностима и великим мученицима.

Како истиче, посебна драгоцјеност која се крије међу корицама ове књиге јесу 15 старих шематизама, односно приказа стања Епископије хумске, а први од њих датира још из времена турске владавине.

„Посљедњи шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске издат је 1928. године, па се може рећи да се и у томе огледа вриједност овог дјела“, закључио је протојереј Радивоје Круљ.

Он је најавио да су у припреми још четири тома ове Монографије, а то су: Историја, Лексикон, Прилози за историју и Библиографија Епархије.

Прије Невесиња књига „Шематизам Епархије захумско-херцеговачке и приморске“ представљена је у Требињу, а у наредном периоду планиране су промоције и у осталим херцеговачким општинама.

Ово културно вече у Дому културе „Небојша Глоговац“ употпунили су наступи етно група „Свети Димитрије“ и „Симонида“, које својим репертоаром свједоче о континуитету српске културе и традиције.

Извор: Радио Невесиње
фото: Младен Вујадиновић