Парохија трећа мостарска

 ПАРОХИЈА ТРЕЋА МОСТАРСКА

Jереј Небојша Радић
Парох парохије треће мостарске
адреса : Потоци ББ
88 000 Мостар
тел : +387 36 554 121, факс +387 36 554 120, моб: +387 66 468 362
email: radic.neo84@gmail.com

БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ

Парох јереј Небојша Радић, рођен, 21.03.1984. године. Средњу богословску школу завршио у Србињу, данашњој Фочи, тренутно је апсолвент на Богословском факултету у Београду. У чин ђакона рукоположен је на празник светог Великомученика Димитрија у Невесињу. Од тада је био ђакон у Гацку све до 27.01. 2008.. године гдје је у Билећи рукоположен за свештеника и посатављен за свештеника дабарско – столачке парохије.Ожењен Вањом рођ.Илић , имају троје дјеце – Ефросинију ,Стефана и Аису.

ПОДАЦИ О ЦРКВАМА

Храм Вазнесења Христовог у Бијелом Пољу код Мостара

Саграђен 1865. године. Оштећен и запаљен за вријеме рата. Хрватска и муслиманска војска су га користиле као бункер. Звоно са храма је однесено. Храм је дјелимично поправљен трудом и прилозима мјештана и Епархије ЗХиП (постављен је нови кров и прекривен бакром, озидани су дијелови зидова који су били срушени, а купљено је и ново звоно прилозима мјештана и оних који су са овог подручја отишли у дијаспору, те је извршена и електрификација.) Тренутно се ради на завршетку радова обнове овог светога храма који ће с божијом помоћи ускоро бити и освештан. Без обзира на оштећења и потпуну неусловност, током протекле три године, у храму је редовно једном мјесечно служена света Литургија. У Бијело Поље вратио се релативно знатан број Срба, уколико се има у виду повратак у друга мјеста.

Капела у Врапчићима код Мостара

(на доњем гробљу) – није оштећена за вријеме рата

Капела у Врапчићима (на горњем гробљу)

Cрушена је у потпуности. Обнавља се трудом предратних мјештана који су већином расељени. У овом мјесту је српски живаљ био већински, док сада у њему живи свега десетак породица.

Храм Светих Апостола Петра и Павла у селу Богодо код Мостара – саграђен је 1934. године. У потпуности је срушен и уништен за вријеме рата тако да се једва познаје и мјесто на коме је био. У Богодолу нема нико од православних, иако их је прије рата овдје живио велики број православних породица.

Храм Светог Великомученика Пантелејмона у селу Рашка Гора код Мостара – Срушена за вријеме рата. У селу не живи нико од Срба. Прије рата у селу је живио велики број православних домаћинстава.

Капела Св. Мученице Недеље у Селу Добрич код Мостара – подигнута 1977. године. За ова подручја „незнатно“ оштећена пушчаним рафалима. Капела је у употреби. Света Литургија се служи једном годишње, јер народ из Добрича често долази у Мостар на литургију. Добрич је једино мјесто у западној Херцеговини гдје православни данас живе.

Капела у насељу Раштани код Мостара- обновљена је и у њој се служи једном годишње. У ово мјесто се вратио знатан број српских породица.

Црква светих новомученика на Зијемљима

Светосавски Дом са свештеничким станом у Бијелом Пољу код Мостара

У потпуности уништен заједно са још неким објектима који су припадали Црквеној Општини Бијело Поље. Дом је у потпуности обновљен и ускоро се надамо освећењу Храма светог Вазнесења Господњег и Светосавског дома. Ово је једно од ријетких мјеста у којима постоји и повратак млађих породица са дјецом.