Daily Archives: 27. марта 2012.

Посјета Епархији ЗХиП

Предсједник Владе Републике Српске Г. Александар Џомбић и предсједавајући Вијећа министара БиХ Г. Вјекослав Беванда састали су се данас са Епископом Захумско-Херцеговачким и Приморским господином Григоријем и обишли комплекс око Саборне цркве. Такође гости су имали прилику да се увјере у динамику радова на Владичанском двору гдје ће бити смјештен конзулат Србије.Владика Григорије захвалио је на помоћи премијеру Републике Српске и предсједавајућем Савјета министара, истичући да му је драго што су дошли на мјесто изградње како би се и сами увјерили у ток радова.

Након обиласка градилишта Саборне цркве и Владичанског двора, Предсједник Владе Републике Српске Г. Александар Џомбић посјетио је и просторије Wine&More-a и VIP-Aviation-a.

Наступ Хора „Св. Василије Тврдошки и Острошки“ у Дубровнику

У склопу манифестације „Дани хришћанске културе“ у препуној Православној цркви Светог Благовјештења у Дубровнику, наступио је Црквени хор « Свети Василије Острошки и Тврдошки» из Требиња. Тридесетерочлани хор, који је основан 1892.године, публици је представио православну музику из различитих вијекова, укључујући најзначајније ауторе православне литургије и оне њом инспириране. Уводну ријеч добродошлице дао је о.Горан Спајић, парох дубровачки, који је уједно и најављивао програм подијељен у три цјелине. Притом је споменуо најзначајније податке о композитору, дјелу те о томе када се и у којим приликама то дјело изводи, што је омогућило лакше праћење садржаја, ријетко слушаног у дубровачким концертним просторима. Тако су на програму била дјела С. Мокрањца (Антифони, Свјат, свјат, свјат Господ и Тебје појем), Д. Бортњанског (Хвалите Господа и Достојно јест), А. Пäрта (Богородице дјево), В. Бердовића (Под твоју милост), П.И. Чајковског (Свјати боже), грчка пјесма Алилуја као и бројни руски напјеви (Отче наш, Царска јектенија и Христос воскресе ) непознатих аутора. Хор састављен од изразито младих чланова води Стојанка Гудељ која је постигла избалансираност гласова, јасну дикцију, динамичке градације и уједначен тимбар што је изазвало громогласан пљесак присутних. Свакако је ријеч је о црквеном хору који успјешно одолијева најтежим задацима које пред њега ставља одабрана православна литература, постижући завидне умјетничке резултате и кад је о солистима ријеч (Јелена Ковачевић, Милисав Сукоњица) и кад се ради о пуном саставу. Углавном, ријетка прилика за слушањем православне глазбе искориштена је на најљепши могући начин!

 извор: С. Д
Дубровачки вјесник