Daily Archives: 12. априла 2012.

Велико Бденије у Мостару и Бијелом Пољу

На Велики Четвртак у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару служено је Велико Бденије. Служио је Епископ ЗХиП господин Григорије уз саслужење пароха из три мостарске парохије о Радивоја Круља, Бранимира Боровчанина, Небојше Радића, те ђакона Марка Гојачића.

Након Мостара служено је и у Бијелом Пољу гдје је служио парох треће парохије мостарске о. Небојша Радић уз саслужење јереја Бранимира Боровчанина и ђакона Марка Гојачића.

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2012.

ИРИНЕЈ

по милости Божијој православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав вечне истине, наде и љубави:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Ово је дан који створи Господ,
обрадујмо се и узвеселимо се у њему!

(Пс 117,24)

Васкрсење Христа и Спаситеља нашег је, браћо и сестре и сва наша духовна децо широм васељене, „Празник над празницима, и Славље над слављима“ – Чудо над свим чудима и Дар над свим даровима, који је Свемогући Бог, у Својој неизмерној милости и љубави, даровао роду људском. У овом Дару се налазе сви дарови; у овом Благослову сви благослови – како овде на земљи, тако и на небесима (ср. Еф 1,3).

Васељена је озарена лучом светлости Божје истине, а човечанство је испуњено великом радошћу, као највећим благом коју нам са неба шаље Божје Провиђење.

Оно што су древни пророци и Богом надахнути људи пре много хиљада година пророковали, и изабраном народу Божјем саопштили, догодило се јавно, величанствено и славно пред лицем многобројних сведока и очевидаца (ср. 1. Кор 15,4–8).

„Васкрсни, Господе, суди земљи!“ (Пс 82,8) – записао је Пророк Божји; а ми, ево после толико векова, певамо ту исту песму, знајући да се она управо односи на Христово Васкрсење.

Васкрсење потврђује да је човек створен за вечност, за бесмртност, а не за пролазност.

Свети Апостоли, видевши Његов празан гроб, посведочили су својим животом оно што су чули, видели и рукама својим опипали (ср. 1. Јн 1,1), радосно и неустрашиво објављујући Христово Васкрсење људима Јерусалима и Палестине (ср. Дап 4,20). И они су, са Женама Мироносицама, били први весници да је Спаситељ света, Својом голготском жртвом и Својим славним васкрсењем, отворио роду људском врата Царства Божјег „у којем се милост и истина сретоше, а правда и мир пољубише“ (Пс 85,11).

Васкрсење Христово није радост дата од овога света. Извор те радости је у доброти и љубави Божјој; и она носи печат вечности. Њено постојање и њено трајање не зависи од воље и власти људи, већ од свемогуће воље и силе Божје. Стога је Спаситељ и рекао ученицима Својим да ову радост нико неће узети од њих (ср. Јн 16,22).

Својим славним васкрсењем Спаситељ нам је даровао живот вечни (ср. Рим 6,23) и радост вечнога живота, јер је „Христос устао из мртвих, те постаде првенац оних који су умрли“ (1. Кор 15,20) – радост, јер је жртва за наше спасење принета на Крсту, и ми смо на слободу позвани (ср. Гал 5,13); радост, јер смо Пречистом Крвљу Спаситеља нашег очишћени од прародитељског греха (ср. 1. Јн 1,7);  радост, јер кроз Васкрслог Христа улазимо, руковођени Духом Светим, „у радост Господара својега“ (Мт 25,21).

Васкрсењем Христовим извршила се тајна искупљења рода људског од греха и смрти. Ова нова Пасха Господња открива нам истину да смо прешли из смрти у живот (ср. Јн 5,24); и да Христос остаје са нама у све дане до свршетка века (ср. Мт 28,20).

Кад знамо да је Господ са нама и у нама, треба Њему и да се обратимо, Њему своју тугу и муку да исповедимо. Он ће нас утешити, ојачати и кроз овоземаљски живот водити. Чувајмо тај Божји дар у себи и пазимо, децо наша духовна, да Господа не увредимо каквим грехом.

Из љубави према Њему, не допустимо да нас упрљају наши греси. Кад нас непријатељ нападне, попут Апостола Петра, завапимо: „Господе, спаси ме!“ (Мт 14,30).

Разуме се, у животу ћемо доживети многе невоље, неправде и жалости. Али знајмо да Господ – уколико смо са Њим – и највећу жалост претвара у радост, јер је рекао Својим ученицима и Апостолима: „У свету ћете имати жалост; али не бојте се, Ја сам победио свет“ (Јн 16,33).

Богочовек је и сâм за живота доживео много жалости, патњи и страдања. На Велики петак десио се највећи и најстрашнији обрачун у свеопштој историјској борби између добра и зла, између истине и неистине, између живота и смрти.

Најтајанственије питање које поставља сваки човек, а које је још пре неколико хиљада година поставио Праведни Јов, гласи: „Кад умре човек, хоће ли оживети?” (Јов 14,14). Пред овим вечним питањем и највећи умови света сагињу главе и ћуте. А ми Хришћани знамо смисао нашег живота, и имамо нашу наду – а наша нада је у Васкрслом Господу. „Ја сам васкрсење и живот; који верује у Мене ако и умре живеће“ – рекао је Спаситељ света (Јн 11,25).

Негде је записано да човек почиње да умире истог дана када се и роди. Али почиње да истога дана васкрсава за живот вечни када прима Христа као свога Спаситеља и Господа, то јест, када почне живети животом по Христу.

Да бисмо јеванђелски живели, драга браћо и сестре, потребно је да се наоружамо свеоружјем Божјим, да се обучемо у оклоп правде (ср. Еф 6,13–14); а поврх свега тога, да се обучемо у љубав, која је свеза савршенства (ср. Кол 3,14).

„Ово вам заповедам“ – каже Благи Христос – „да љубите једни друге“ (Јн 15,17); „По томе ће сви познати да сте Моји ученици ако будете имали љубав међу собом“ (Јн 13,35); „Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје“ (Јн. 15,13); „Као што Отац љуби Мене, и Ја љубим вас; останите у љубави Мојој“ (Јн. 15,9).

Ето какву нам је заповест оставио Христос. Ни један законодавац, ни један мудрац овога света, није могао измислити савршенији и благотворнији закон: јасан, једноставан, користан и свуда применљив. Овај закон је основ живота, тамо где нема љубави влада мржња, зло, порок, грех, хаос, завист, злоба, освета, уништење живота.

Овај Христов закон је свакоме достижан: ученом и неученом, богатом и сиромашном, здравом и болесном, силном и немоћном, генију и неписменом, старом и младом.

Својим славним Васкрсењем Спаситељ је, у исто време, открио и непоклебивост и животворност Своје Свете Цркве на земљи, у којој живи и дела Дух Свети. Она је живи организам Бога и Спаса нашега, Који се лично пројављује у Светој Литургији кроз Свету тајну Причешћа, јер Црквом управља и руководи Дух Свети, а не дух овога света.

Сви ми крштени и просвећени Духом Истине постали смо чланови Цркве Христове.

Зато, сваки од нас силом вере дане нам од Бога, може да каже: „Све могу у Христу, Који ми моћ даје“ (Фил. 4,13), непрестано питајући: какав сам ја члан Цркве Христове? Да ли сам послушан својој Цркви која ме учи добру, честитости, светости и племенитости; учи и мене и децу моју?

Својим Васкрсењем Христос сједињује с нама наше миле и драге, живе и преминуле у Православној вери. Њиме знамо и осећамо да су они са нама и ми са њима спојени нераскидивим везама у вечној љубави Божјој.

Овај велики дан, свети дан, дан Васкрсења Господа нашега Исуса Христа, својим значењем, својом поруком и поуком обавезује све нас да своју веру православну чувамо и правилно је исповедамо. Обавезује нас да изнад свега – у сваком човеку, и у себи самима – чувамо људско достојанство. Јер је Син Божји узео на Себе грехе свега света, пострадао и васкрсао, да би све људе учинио синовима Божјим (ср. Еф 1,5).

Овај Празник нам налаже да свој живот проводимо у пуном осећању одговорности. Дужности које обављамо – било да смо у дому, у пољу, у фабрици за машином, као учитељи и васпитачи, као свештенослужитељи и проповедници Истине, као државници и челници овога народа, да их обављамо ваљано и одговорно. Увек у име Бога Који нас је задужио да љубављу и жртвом искупљујемо време свога живота, при том чувајући се да нико због нас не заплаче и не буде жалостан. Благодарећи Васкрслом Господу, свака невино проливена суза човечја сачувана је у недрима Богочовека.

Стога, децо наша духовна, чувајте у љубави тајну живота коју је установио и осветио Сâм Бог. Ово ради благостања и угледа нашега, ради наше деце – највећега блага, због којих живите и радите. Искрена верност и узајамно праштање да не изостане.

Поштујте и чувајте светињу хришћанскога брака, јер је она основ узвишене, здраве и честите породице. Чедоморство, највећи злочин овога века, као куга се шири у нашем народу. Страшно је и помислити да пола милиона нерођене деце сваке године бива лишено живота, не угледавши светлост света. Супружници, имајте на уму речи Господње: „Не убиј; јер ко убије, биће крив суду“ (Мт 5,21).

Поздрављамо наше мајке, које љубављу даноноћно бдију над колевкама своје деце, на овај велики дан радости и живота. Поздрављамо болесне, презрене, понижене и утамничене; поздрављамо све трудољубиве и раднике, путнике и намернике; учитеље и оне који се уче; поздрављамо ктиторе и приложнике, неимаре и задужбинаре. За прогнане и изгнане са својих огњишта са вером и надом молимо се, да Бог обрише сваку сузу са лица њихових (ср. Отк 7,17). Непрестано се молимо Васкрслом Христу за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији. Молимо их да никада не клону духом и да остану верни својој Православној вери на свом и нашем прадедовском огњишту.

Износећи пред вас, драга браћо и сестре, значај Светог Васкрсења Христовог за васцело човечанствo, у очинској љубави, молимо вас да здраво и трезвено пазите на догађаје и време у коме живимо. Разликујмо добро од зла, привремено од вечног, непропадљиво од пропадљивог.

Молимо се Васкрслом Господу да Његово Васкрсење доживимо као своје сопствено васкрсење и избављење од духовних и моралних болести и искушења сваке врсте!

Нека све вас у Отаџбини, вас у расејању као и све људе добре воље, обасјају светли зраци Христовог Васкрсења.

„Не бојте се, Ја сам победио свет. Ја сам васкрсење и живот, и сваки који вјерује у Мене, ако и умре, живјеће”, сведочи нама за наук Васкрсли Господ.

Христос васкрсе!
Ваистину васкрсе!

Дано у Патријаршији српској у Београду, о Васкрсу 2012.

Ваши молитвеници пред Васкрслим Господом:

Архиепископ пећки,
Митрополит београдско-карловачки

и Патријарх српски
ИРИНЕЈ

Митрополит загребачко-љубљански ЈОВАН
Митрополит црногорско-приморски АМФИЛОХИЈЕ
Митрополит дабробосански НИКОЛАЈ
Епископ шабачки ЛАВРЕНТИЈЕ
Епископ зворничко-тузлански ВАСИЛИЈЕ
Епископ сремски ВАСИЛИЈЕ
Епископ бањалучки ЈЕФРЕМ
Епископ будимски ЛУКИЈАН
Епископ канадски ГЕОРГИЈЕ
Епископ банатски НИКАНОР
Епископ новограчаничко-средњезападноамерички ЛОНГИН
Епископ источноамерички МИТРОФАН
Епископ жички ХРИЗОСТОМ
Епископ бачки ИРИНЕЈ
Епископ британско-скандинавски ДОСИТЕЈ
Епископ бихаћко-петровачки ХРИЗОСТОМ
Епископ осечко-пољски и барањски ЛУКИЈАН
Епископ средњоевропски КОНСТАНТИН
Епископ западноевропски ЛУКА
Епископ тимочки ЈУСТИН
Епископ врањски ПАХОМИЈЕ
Епископ шумадијски ЈОВАН
Епископ славонски САВА
Епископ браничевски ИГЊАТИЈЕ
Епископ милешевски ФИЛАРЕТ
Епископ далматински ФОТИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки ЈОАНИКИЈЕ
Епископ захумско-херцеговачки ГРИГОРИЈЕ
Епископ ваљевски МИЛУТИН
Епископ рашко-призренски ТЕОДОСИЈЕ
Епископ нишки ЈОВАН
Епископ западноамерички МАКСИМ
Епископ горњокарловачки ГЕРАСИМ
Епископ аустралијско-новозеландски ИРИНЕЈ
Епископ крушевачки ДАВИД
Епископ умировљени захумско-херцеговачки АТАНАСИЈЕ
Викарни Епископ хвостански АТАНАСИЈЕ
Викарни Епископ јегарски ПОРФИРИЈЕ
Викарни Епископ моравички АНТОНИЈЕ
Викарни Епископ липљански ЈОВАН
Викарни Епископ ремезијански АНДРЕЈ

ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА:
Архиепископ охридски и Митрополит скопски ЈОВАН
Епископ полошко-кумановски ЈОАКИМ
Епископ брегалнички и мјестобљуститељ
Епархије битољске МАРКО
Викарни Епископ стобијски ДАВИД

Нова интернет страна Епархије ЗХиП

Драги посјетиоци,

На Васкрс 2007. године, по благослову епископа Григорија, почео је са радом Сајт Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Убрзо по покретању постаје један од најпосјећенијих сајтова Српске православне цркве. Током пет година постојања објављено је преко 35000 фотографија, око 3200 појединачних вијести, те велики број аудио и видео записа. Према статистичким подацима има један од највећих промета интернет садржаја у Републици Српској. Из године у годину усавршаван је естетски, функционално и садржајно.
     Сајт Епархије захумско-херцеговачке и приморске свакодневно посјети преко хиљаду корисника из различитих земаља. Временом је наша интернет страница постала љетопис, годишњак и лична карта Епархије. То нас је подстакло да почетком прошле године започнемо са израдом нове интернет презентације, са намјером да је учинимо бољом, љепшом и приступачнијом нашим посјетиоцима.
    Рад на новој интернет презентацији, као непрекидно трагање и „жеђ за свјетлошћу“*, посвећујем својој кћерки Ањи и епископу Григорију, са надом да ћемо бар дјелимично успјети да га приближимо њиховом „унутрашњем ткању душе“, али и свима Вама, као уздарје на празник Христовог Васкрсења.

Христос Васкрсе!

Уредник, дизајнер и администратор
Сајта Епархије захумско-херцеговачке и приморске
Здравко Јефтић


*Као што су видљиве ствари само симболи оних невидљивих, тако је и ова жеђ за свјетлошћу објава једне дубље жеђи, и боље рећи унутрашњег ткања душе која је свикла на Свјетлост и њена преображења…  („Предјели, градови, народи – Херцеговина“, Ања Јефтић)

Распоред одржавања Васкршњег фестивала „Кол`ко снаге Хумска земља има“ 2012.

7. Васкршњи фестивал
„Кол`ко снаге хумска земља има“ 2012

ВЕЛИКО ФИНАЛЕ 18. МАЈ 2012.
Невесиње, Спортска дворана „Невесињка“, 19 часова

Списак учесника  фестивала који су прошли у финале

Млађа категорија:

1. AВДАЛОВИЋ ВУКАН, 2002.г. – Невесиње „ЧИЧА ПЕЧЕ РАКИЈУ“
2. БАБИЋ СВЈЕТЛАНА 2001. – Гацко „А ШТО ТИ ЈЕ МИЛА КЋЕРИ“
3. БЈЕЛЕТИЋ ДАНИЈЕЛА 1998. -Билећа „БОСИОЧЕ МОЈ ЗЕЛЕНИ“
4. ВОЈЧИЋ СОЊА, 2004.г. – Мостар „ЈЕДВА ЧЕКАМ ДА НЕДЕЉА ДОЂЕ“
5. ГРАХОВАЦ ТИНА, 2000.г. – Невесиње „ЂУРЂЕЛЕ“
6. ГРУБАЧИЋ ЈЕЛЕНА, 1998 – Невесиње „МЕНЕ НАНА НЕГУЈЕ И ГЛЕДА“
7. ЂОКИЋ МИЛИЦА 1999. – Гацко „МИЛИЦА ЈЕДНА У МАЈКЕ“
8. ИЛИЋ ДАНКА 2001. – Гацко „МАКЕДОНСКО ДЕВОЈЧЕ“
9. КРУЉ АЛЕКСАНДАР, 2000.г. – Љубиње „КОЈА ГОРА ИВО“
10. ЛАЛОВИЋ ЈОВАНА-Калиновик (12.г.) „ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА“
11. МАРИЋ АНА, 1999.г. – Мостар „ЈА НЕ МОГУ МИЛА МАЈКО БЕЗ ЊЕГА“
12. РАДМИЛОВИЋ МИХАИЛА 2000. – Гацко „КОСОВСКИ БОЖУРИ“
13. РАДУЛОВИЋ МАРИНА, 2001. – Невесиње „ИВАНОВА КОРИТА“
14. СВОРЦАН АНЂЕЛА, 1999.г. -Билећа „ЛЕТИ, ЛЕТИ БИЈЕЛИ ГОЛУБЕ“
15. СПРЕМО СЛАЂАН, 2003. – Невесиње „ПОД ОНОМ, ПОД ОНОМ“
16. СТАЈИЋ РАДОВАН 1999.г. – Невесиње „ПОГЛЕДАЈ ДЕР МАЛА МОЈА“
17. СТАНИЋ ЖЕЉАНА – Калиновик (12.г.) „МАРИЈО, КЋЕРИ МАРИЈО“
18. СТАНИЋ ЈОВАНА-Калиновик (9 г.) „ВИДОВДАН“
19. СТОЈАНОВИЋ ЕМИЛИЈА, 2003.г. – Невесиње „ДЕВОЈКА ЈЕ ЗЕЛЕН БОР САДИЛА“
20. ШУПИЋ ЖЕЉКО 1998. – Гацко „ЈА И ДЕДА ДВА МЛАДИЋА“

 

 Старија категорија:

 

1. БАБИЋ ЂУРЂИЦА 1995. – Гацко „ЗАЈДИ, ЗАЈДИ“
2. БЕЈАТОВИЋ МИЛИЦА 1994. – Гацко „ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА“
3. ИЛИЋ ЉУБИЈАНА 1993. – Требиње „КАСАБА“
4. ЈАЊИЋ ХЕЛЕНА 1995. – Гацко „ПРЕЛЕТЕШЕ ПТИЦЕ ЛАСТАВИЦЕ“
5. КОВАЧЕВИЋ НИКОЛА 1994. – Невесиње „МАНАСИЈА“ ЛЕГЕНДЕ
6. МИЛИДРАГОВИЋ МИЛИЦА 1995. – Гацко „СУЗА КОСОВА“
7. MИЛОВИЋ МИЛОШ, 1994. – Невесиње „ИВАНА СЕ КРОЗ БЕРАНЕ ШЕТА“
8. ПАРОВИЋ МИЛОСАВА,1997.г. – Невесиње „ЖУБОР ВОДА, ЖУБОРИЛА“
9. ПОПОВИЋ ЈЕЛЕНА 1997. – Требиње „ЗАЈДИ, ЗАЈДИ“
10. ТАБАКОВИЋ СЛАЂАНА 1994- Билећа „НАД ИЗВОРОМ ВРБА СЕ НАДНИЈЕЛА“
11. ТУРАЊАНИН КРИСТИНА – Љубиње „ЦРВЕН ЦВЕТЕ“
12. ХАМОВИЋ САРА 1997.г. – Требиње „ГОРА ЈЕЧИ“

Генерална проба је у 15 часова у Невесињу. Распоред пробе је по азбучном реду, млађа па старија категорија.

ГОСТ ФИНАЛНЕ ВЕЧЕРИ ВАСКРШЊЕГ ФЕСТИВАЛА И ПРЕДСЕДНИК СТРУЧНОГ ЖИРИЈА ЈЕ ЛЕГЕНДА СРПСКЕ НАРОДНЕ МУЗИКЕ И ДУГОГОДИШЊИ ШЕФ ВЕЛИКОГ НАРОДНОГ ОРКЕСТРА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ, ХАРМОНИКАШ ЉУБИША ПАВКОВИЋ

ВОДИТЕЉ ПРОГРАМА ЕКС МИС БИХ ТАЊА ВУЈИЧИЋ

 

Оснивач и организатор фестивала је Музичка школа „Свети Роман Мелод“ – Невесиње. Фестивал подржава Црквена општина Невесињска. Покровитељ фестивала је Општина Невесиње. Наградни фонд фестивала је 3.000 конвертибилних марака, 2 златника Пресвете Богородице и 2 златника Светог Василија Острошког. Најбољи учесници фестивала ће добити могућност снимања у музичком студију у Невесињу.

На фестивалу се пјевају искључиво српске изворне народне пјесме, тј. пјесме које чувају, свједоче и потврђују културни индетитет српског народа и едукативно и петриотски дјелују на дјецу и омладину.

1.полуфинално вече 04. маја 2012.г.
Кино сала, почетак у 19 часова

Млађа категорија:

1. БАБИЋ СВЈЕТЛАНА 2001. – Гацко „А ШТО ТИ ЈЕ МИЛА КЋЕРИ“
2. БАБИЋ СОЊА 1999 . – Гацко „ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА“
3. БЈЕЛЕТИЋ ДАНИЈЕЛА 1998. -Билећа „БОСИОЧЕ МОЈ ЗЕЛЕНИ“
4. ГУТИЋ ЈЕЛЕНА, 1999.г. – Невесиње „КОСОВСКИ БОЖУРИ“
5. ЂОКИЋ МИЛИЦА 1999. – Гацко „МИЛИЦА ЈЕДНА У МАЈКЕ“
6. ЕЛЕЗ СЛАЂАНА-Калиновик (8 г.) „СЕДАМ САТИ УДАРА“
7. ЗУБАЦ АНА, 2001.г. – Невесиње „ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА“
8. ИЛИЋ АНА 1999. – Гацко „ЈЕЧАМ ЖЊЕЛА“
9. ИЛИЋ ДАНКА 2001. – Гацко „МАКЕДОНСКО ДЕВОЈЧЕ“
10. КАШИКОВИЋ ЂОРЂЕ 1998.-Билећа „АЛИ ПАМТИМ ЈОШ“
11. ЛАЛОВИЋ ЈОВАНА-Калиновик (12.г.) „ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА“
12. НИКОЛИНА КОЈИЧИЋ, 1999.г. – Невесиње „ЗАСП`О ЈАНКО“
13. РАДАН МИШО, 1998.г. – Невесиње „ЗЛАТИБОРЕ ПИТАЈ ТАРУ“
14. РАДМИЛОВИЋ МИХАИЛА 2000. – Гацко „КОСОВСКИ БОЖУРИ“
15. РАДУЛОВИЋ МАРИНА, 2001. – Невесиње „ИВАНОВА КОРИТА“
16. СВОРЦАН АНЂЕЛА, 1999.г. -Билећа „ЛЕТИ, ЛЕТИ БИЈЕЛИ ГОЛУБЕ“
17. СПРЕМО СЛАЂАН, 2003. – Невесиње „ПОД ОНОМ, ПОД ОНОМ“
18. СТАЈИЋ РАДОВАН 1999.г. – Невесиње „ПОГЛЕДАЈ ДЕР МАЛА МОЈА“
19. СТАНИЋ ЖЕЉАНА – Калиновик (12.г.) „МАРИЈО, КЋЕРИ МАРИЈО“
20. СТАНИЋ ЈОВАНА-Калиновик (9 г.) „ВИДОВДАН“
21. ЧОЛОВИЋ МАЈА, 1998.г. – Невесиње „КАРАНФИЛ СЕ НА ПУТ СПРЕМА“

Старија категорија:

22. ЂОРЕМ ИВАНА 1994. – Калиновик „МОЈ ГОЛУБЕ“ Ц ДУР
23. MИЛОВИЋ МИЛОШ, 1994. – Невесиње „ИВАНА СЕ КРОЗ БЕРАНЕ ШЕТА“
24. ПАРОВИЋ МИЛОСАВА,1997.г. – Невесиње „ЖУБОР ВОДА, ЖУБОРИЛА“
25. ТАБАКОВИЋ СЛАЂАНА 1994.- Билећа „НАД ИЗВОРОМ ВРБА СЕ НАДНИЈЕЛА“
26. КРАВИЋ МАРИЈА – Невесиње „ЈОВАНО, ЈОВАНКЕ“

Генерална проба је у 15 часова у Кино сали у Невесињу. Распоред пробе је по азбучном реду, млађа па старија категорија.

 

II полуфинално вече 7. Васкршњег фестивала
„Кол`ко снаге хумска земља има“ 2012
11. мај 2012.г. Кино сала, почетак у 19 часова

 

Млађа категорија:

1. AВДАЛОВИЋ ВУКАН, 2002.г. – Невесиње „ЧИЧА ПЕЧЕ РАКИЈУ“
2. АЏИЋ АНЂЕЛА 2000. – Гацко „ОЈ ЛИВАДО РОСНА ТРАВО“
3. ВОЈЧИЋ САРА, 2001.г. – Мостар „ИВАНОВА КОРИТА“
4. ВОЈЧИЋ СОЊА, 2004.г. – Мостар „ЈЕДВА ЧЕКАМ ДА НЕДЕЉА ДОЂЕ“
5. ВУКОВИЋ МАЈА 1999. – Гацко „КОМШИЈА МИ У СОКАКУ ЗРЕЛЕ ШЉИВЕ БИРА“
6. ГРАХОВАЦ ТИНА, 2000.г. – Невесиње „ЂУРЂЕЛЕ“
7. ГРУБАЧИЋ ЈЕЛЕНА, 1998 – Невесиње „МЕНЕ НАНА НЕГУЈЕ И ГЛЕДА“
8. КАЈГО АНДРИЈАНА, 2000г. – Мостар „ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА“
9. КИЛИБАРДА НАЂА, 2003.г. – Невесиње „СРПКИЊИЦА ЈЕДНА МАЛА“
10. КРУЉ АЛЕКСАНДАР, 2000.г. – Љубиње „КОЈА ГОРА ИВО“
11. МАНИГОДА МИЛИЦА,1998. г. – Требиње „СУЗА КОСОВА“
12. МАРИЋ АНА, 1999.г. – Мостар „ЈА НЕ МОГУ МИЛА МАЈКО БЕЗ ЊЕГА“
13. ОКУКА ТАЊА, 1998.г. – Невесиње „ИВАНОВА КОРИТА“
14. РАДИЋ АНАСТАСИЈА 1998. – Невесиње „БРОЈАНИЦА“
15. РАШОВИЋ КОСТА, 2000.г. – Невесиње „МОЈА СИ“
16. СТОЈАНОВИЋ ЕМИЛИЈА, 2003.г. – Невесиње „ДЕВОЈКА ЈЕ ЗЕЛЕН БОР САДИЛА“
17. ШУПИЋ ЖЕЉКО 1998. – Гацко „ЈА И ДЕДА ДВА МЛАДИЋА“

 

Старија категорија:

18. БАБИЋ ЂУРЂИЦА 1995. – Гацко „ЗАЈДИ, ЗАЈДИ“
19. БЕЈАТОВИЋ МИЛИЦА 1994. – Гацко „ЖУБОР ВОДА ЖУБОРИЛА“
20. ЂУКИЋ МИЛИЦА 1996. – Требиње „МИТО БЕКРИЈО“
21. ИЛИЋ ВЕСНА 1997. – Гацко „МИЛА МАЈКО ШАЉИ МЕ НА ВОДУ“
22. ИЛИЋ ЉУБИЈАНА 1993. – Требиње „КАСАБА“
23. ЈАЊИЋ ХЕЛЕНА 1995. – Гацко „ПРЕЛЕТЕШЕ ПТИЦЕ ЛАСТАВИЦЕ“
24. КОВАЧЕВИЋ НИКОЛА 1994. – Невесиње „МАНАСИЈА“ ЛЕГЕНДЕ
25. МИЛАНОВИЋ ДРАГАНА 1997. – Невесиње „ЕЈ ЧИЈА ФРУЛА“
26. СИМИЋ МАРИЈА, 1997.г. – Мостар „МАРИЈО ДЕЛИ БАЛА КУМРИЈО“
27. ТУРАЊАНИН КРИСТИНА – Љубиње „ЦРВЕН ЦВЕТЕ“
28. ХАМОВИЋ САРА 1997.г. – Требиње „СУЗА КОСОВА“
29. МИЛИДРАГОВИЋ МИЛИЦА 1995 – Гацко „СУЗА КОСОВА“
30. ПОПОВИЋ ЈЕЛЕНА 1997. – Требиње „ЗАЈДИ, ЗАЈДИ“

Генерална проба је у 15 часова у Кино сали у Невесињу. Распоред пробе је по азбучном реду, млађа па старија категорија.

 

Квалификације 16. април 2012. (васкршњи понедељак)
– Невесиње (Кино сала), 1900
– кандидати из Невесиња, Мостара, Љубиња, Калиновика

Квалификације 20. април 2012. (петак)
– Гацко (Сала музичке школе) 1900
– кандидати из Гацка, Билеће, Требиња-

Кандидати из удаљених градова ће имати додатни термин у мају.

ПРВО ПОЛУФИНАЛНО ВЕЧЕ 04.05.2012.
Невесиње (Кино сала, петак) 1900

ДРУГО ПОЛУФИНАЛНО ВЕЧЕ 11.05.2012.
Невесиње (Кино сала, петак) 1900

 

Васкршњи фестивал српске изворне и народне пјесме 2012.
„КОЛ’КО СНАГЕ ХУМСКА ЗЕМЉА ИМА“
Невесиње, РЕПУБЛИКА СРПСКА
линк са старог сајтa

Најава богослужења за Васкрс из ЦО Требиње

Драга браћо и сестре и драга дјечице.

Дођите да сви заједно прославимо ПРАЗНИК НАД ПРАЗНИЦИМА И СЛАВЉЕ НАД СЛАВЉИМА, ПОБЈЕДУ ЖИВОТА НАД СМРЋУ, ПОБЈЕДУ ХРИШЋАНСКУ.