Monthly Archives: мај 2012

Света Архијерејска Литургија у Мостару

У недјељу шесту по Васкрсу посвећену Светим Оцима Првог васељенског сабора, Свету Архијерејску Литургију у Мостару служио је Епископ ЗХиП господин Григорије уз саслужење јереја друге мостарске парохије Бранимира Боровчанина и ђакона Владимира Вукановића.

Света Литургија у селу Загорице код Коњица

У недјељу 27. маја 2012.г. у селу Загорице  код Коњица, у гробљанској капели служена је Света Литургија  . Свету Литургију служио је парох  коњички  јереј Милан  Бужанин.  Светој Литургији присуствовало је око педесет људи, пријератних становника овог и околних села. У  овом селу Света Литургија  служи се  сваке године у последњу  недељу  у мају. У Загорицама  су до протеклог  рата Срби били већинско становништво , а сад тамо живе само четири   породице. Послије Свете Литургије домаћини су  за све присутне припремили трпезу љубави, у обновљеној парохијској  сали у   овом селу , а након ручка јавио се господин Ђуро С. Куљанин за домаћина следеће године.

Ц.О. Коњиц

Слава храма у Придворцима код Невесиња

Храм светог Вукашина из Клепаца, у селу Придворци код Невесиња, освештан пре две године, прославио је у Недељу светих Отаца своју славу. Већина мештана овога, и суседних села, али и Невесиња, учествовали су у овој радости. Свету Литургију служио је протојереј Алекса Зубац, уз саслужење надлежног пароха јереја Михаила Андрића. Недељни дан омогућио је деци и омладини присутност у већем броју. После Литургије и свечане литије, ломљен је славски колач са господином Миливојем Радићем, који је са својом породицом био истински домаћин славе. За наредну годину улогу домаћина преузео је Сава Радић са синовима. Након наздрављања прешло се под шатру за ручак, где су се чуле струне гусала и неизбежна ганга.

Света Литургија у Дувну

У недјељу 27. маја 2012. године, у цркви Светог Николаја у Дувну, Свету Литургију служили су парох прве мостарске парохије о. Радивоје Круљ, парох ливањски Жељко Ђурица и ђакон Марко Гојачић.

Светој Литургији, су присуствовали представници општине Томиславград (Дувно), као и вјерници и пријатељи парохије дувањске. Након Свете Литургије, уприличен је свечани ручак за све присутне.

Захваљујући се свима који доприносе да се одржи ово молитвено славље, остајемо са вјером и надом да ћемо се у духовној радости и у још већем броју, састајати и наредних година.

Нова признања винима „Подрума Манастира Тврдош“ – Decanter 2012

Вина манастира Тврдош су добила још једну врхунску потврду својих квалитета. На овогодишњем оцјењивању вина у Лондону, које је организовао енглески часопис „Decanter“- један од најутицајнијих и најеминентнијих свјетских часописа у области винарства – по други пут су додијељене награде  нашим винима.

Послије оцјењивања 2010. године, када је наше вино Вранац из бербе 2007. добило награду, и на овогодишњем оцјењивању вина часопис  „Decanter“ додијелио је слиједеће награде  нашим винима:

Бронзана медаља – Вранац
из бербе 2009.

Бронзана медаља-Жилавка
из бербе 2011.

 Медаља похвале – Хум-Каберне Совињон

 На овогодишњем оцjењивању, учествовало је преко 14.000 вина из 40 земаља. У таквој конкуренцији, три награде представљају заиста огроман успјех, и потврду континуираног врхунског квалитета Вина манастира Тврдош.