Daily Archives: 10. јуна 2012.

Пољице – Oсвештање цркве Св. Јована Крститеља

У недјељу 10. јуна 2012. године у Пољицу у Поповом пољу, освештана је обновљена црква св. Јована Крститеља из 18. вијека. Новчана средства у висини од 28 000 КМ, колико је било потребно за унутрашње и вањске радове обезбједили су мјештани уз помоћ добронамјерних људи. Свету архијерејску литургију служио је Епископ Захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије са свештенством епархије уз присуство великог броја вјерника. Светој архијерејској литургији присуствовао је и начелник општине Требиње Доброслав Ћук са својим сарадницима. Овом приликом одата је захвалност црквеном одбору, а посебно Марку Иванишевићу, пок. Перу Љепави, Живојину Кудузу и Ристу Миљевићу. Дружење је настављено трпезом љубави, пјесмом и гуслама.
Црквени одбор овом приликом захваљује свима на несебичној помоћи.

Поклоњене књиге за библиотеку

У склопу акције „1000 књига за културне и образовне институције у БиХ“, челници Књижевне фондације „Фра Грго Мартић“ из Крешева посјетили су Владичански двор у Мостару те уручили комплет својих издања за библиотеку која ће бити формирана при конзулату Републике Србије.

„С обзиром на чињеницу да је предратни књижни фонд потпуно уништен, библиотека почиње од нуле, а ми смо имали част и задовољство бити први чије ће књиге наћи мјеста на полицама нове библиотеке“, каже Анто Станић, предсједник Управног одбора Фондације, који је књиге уручио библиотекарки Жани Глуховић, након чега су дјелатници Фондације, заједно с јерејом Небојшом Радићем, обишли и радове на обнови саборног храма Свете Тројице те посјетили стару православну цркву Рођења Пресвете Богородице.

Одлука о утемељењу библиотеке у оквиру новоуспостављеног Генералног конзулата Републике Србије у Мостару, која ће бити смјештена у обновљеном здању Владичанског двора, у којем ће се налазити и Конзулат, конкретизирана је недавним потписивањем протокола између Народне библиотеке Србије и Српске православне епархије захумско-херцеговачке и приморске.

„Надамо се да ће наш скромни дар представљати почетак једног великог пројекта“, додао је Станић, „а такођер вјерујемо да ће наш примјер слиједити и други који могу помоћи да библиотека што скорије буде на услузи љубитељима писане ријечи у Мостару и захваљујемо нашим домаћинима на топлом и срдачном дочеку.“ Јереј Радић и библиотекарка Глуховић захвалили су Станићу на дару и изразили увјерење да ће двије институције и убудуће сурађивати.

Дјелатници Књижевне фондације „Фра Грго Мартић“ досад су у склопу споменуте акције посјетили тридесетак образовних и културних институција (факултета, библиотека, школа, итд.) широм БиХ и даровали комплете својих издања, међу којима су – будући да су награде споменуте фондације финанцијски највеће у БиХ – и књиге најпознатијих бх књижевника. Фондација је основана 2006. године, а основала ју је и финансира приватна компанија „Станић група“ из Крешева.