Daily Archives: 4. јула 2012.

У Саборном храму у Требињу , дечији хор „Света Анастасија Српска“ прославио је своју славу

Појући на светој Литургији коју је служило братство саборног храма са оцем Станиславом парохом у Фениксу, хор је прославио своју молитвену покровитељицу Преподобну Мати Анастасију Српску. Честитајући славу у име братства и парохијана, прота Момчило се захвалио хоровођи презвитери Бранки и члановима хора на уложеном труду и љубави за благољепије богослужења у нашем саб орном храму и пожелео да хор увек и изнова сабира дивну децу божију , која ће својим гласом и песмом из срца прослављати Бога – Оца и Сина и Светога Духа који је диван у Светима својим. После Литургије приређена је трпеза љубави у нашем парохијском дому, где је уз песму и дружење, настављена славска радост, радост због сусрета са Богом и једних са другима .

Мостар у Прагу

Представници мостарских Срба и изасланство Епархије Захумско – Херцеговачке и Приморске, било је у четверодневној посјети Прагу, од 28 јуна до 3 јула ове године, на позив Митрополита чешких земаља и Словачке, господина Христофора, Кардинала чешког Дуке, архибискупа прашког те пријатеља српске заједнице Мостара; Весе Ђорема, браће Спаравало, Милутина Перића и других.

Службени дио сусрета је почео пријемом владике Григорија и изасланства СПЦО Мостар код чешког кардинала Дуке, наставио се служењем Свете Архијерејске Литургије, у суботу 30. 6. у цркви Светог Јана под Скалом. Свету Архијерејску Литургију , уз велики број вјерника из цијеле Чешке служили су митрополит Христофор, Епископ ЗХиП господин Григорије и бројно друго православно свештенство. Те вечери је и СПКУД „Гусле“ домаћинима из Чешке уприличило величанствен наступ. Изведен је једносатни програм састављен од српских традиционалних игара и пјевања. Књижевник Веселин Гатало је говорио о Србима у Мостару, те у најкраћим цртама представио рад СПКД „Просвјета“ градски одбор Мостар, СПД „Гусле“, као и својих 13 објављених књига.

У недјељу је у храму Успења Пресвете Богородице служена Архијерејска Литургија. Служили су је митрополит чешких земаља и Словачке, господин Христофор и владика Григорије. И овом догађају је, поред гостију из Мостара, присуствовао и велики број руских, грчких, украјинских и других православних вјерника. Недјеља је била дан посјете представника Срба Мостара Карловим Варима, важном чешком културном центру и најелитнијем европском бањском лијечилишту. Импресије домаћина и гостију су више него добре, договорена је даља сарадња и будуће активности и посјете, остварени су бројни контакти на вјерском, туристичком, културном и другим пољима која би могла постати окосница даљег повезивања Чешке и Мостара.