Monthly Archives: август 2012

Међурелигијски сусрет представника религијских заједница Мостара и Montegrota

На позив представника Жупе Св. Петра Апостола из Montegrotto Terme, коју су представљали жупник Roberta Bicciato и капелана дон Luce Boaretto, заједно с cavaliere (витез) Silviom Nardom, данас је уприличен заједнички сусрет с представницима религијских заједница у Мостару и представницима Градске управе Мостара.

Уз ходочаснике из Mongrotta и представнике Града Мостара сусрету су били назочни фра Стипе Марковић из жупе св. Петра и Павла, фра Ико Скоко, гвардијан фрањевачког самостана у Мостара, Салем Дедовић, главни имам Меџлиса исламске заједнице у Мостару, Радивојe Круљ, парох мостарски и Ерна Ципра, у име жидовске заједнице у Мостару.

Сви судионици сусрета у својим изјавама нагласили су важност међурелигијске сaрадње, те чињеницу како су односни између ове четири вјерске заједнице у Мостару добри и да их треба још више унапрјеђивати.

Истакли су важност међурелигијског дијалога те да он нема алтернативе, а да наша различитост није никако проклетство него богатство.

Гости из Montegrotta захвалили су градоначелнику Бешлићу и његовим сарадницима што су им уприличили овај користан међурелигијски сусрет, те их позвали на нови дијалог у пријатељском граду у Италији.

Успеније Пресвете Богородице у Билећи

На празник Успенија Пресвете Богородице Свету Литургију служио је Протојереј-ставрофор Драго Цвијановић уз саслужење свештеника Радивоја Говедарице, Милутина Андрића, Небојше Коловића, Младена Жуловића и Синише Шаренца. Служењем Свете Литургије свештеници Радивоје и Милутин су се опростили од своје пастве, који су у великом броју дошли да достојно испрате своје свештенике у заслужену пензију. По завршетку Св. литургије уприличено је дружење у порти храма. Уз скромно послужење и лијепу пјесму није могла проћи неопажено и понека суза, која је потекла приликом поздрава, на растанку између свештеника и њиховог вјерног народа.

Празник Успења Пресвете Богородице у Опузену

Православни вјерници из Метковске парохије окупили су се на празник Успења Пресвете Богородице у Опузену да прославе славу овог најстаријег храма у овом дијелу Неретве. Некадашњи центар православља и сједиште парохије Неретванске данас има свега два домаћинства. али се мјештани из других градова и села увијек радо окупљају на овај велики празник, у овом светом храму који ове године пуни 283. љета Господња од свог подизања, тачније првих писаних извора о њему. Ове године радост празника са нашим вјерницима подијелио је прота Дубровачки о. Славко Зорица уз саслужење пароха Метковског о. Бориса Чоловића. Врло надахнутом и поучном бесједом о. Славко обратио се вјерном народу. Послије Свете Литургије и ломљења славског колача, приремљено је послужење за све присутне у порти овога храма.

Слава Успења Пресвете Богородице у Луци

Слава Успења Пресвете Богородице у Луци, смештеној између Невесиња и Коњица, започела је вечерњим богослужењем у храму подигнутом по предњу на темељимља некадашњег манастира. По обичају, али и ради носталгије за родним крајем и жеље за сабрањем, и ове године окупило се доста верника на Свету Литургију, коју је служио надлежни парох о Михаило Андрић. Он је у беседи говорио о значају и величини празника, који произилази из живота и дјела Богомајке. Након Литургије вршена је литија и ломљење славског колача , где су биле честитке и здравице. Наравно, била је ту славска трпеза као и народно весеље.

Еп. Атанасије – Бесједа на Велику Госпојину у Тврдошу