Monthly Archives: септембар 2012

Слава храма у селу Степен

У суботу, 29. септембра 2012. године, служена је Света Литургија и прослављена храмовна слава у селу Степен. Свету Литургију служио је јереј Синиша Шаренац уз саслужење надлежног пароха о. Миодрага Вртикапе. Послије опхода око Храма и резања славског колача о. Синиша се обратио пригодном бесједом.  Домаћини су, као и сваке године, приредили трпезу љубави.

Посјета Манастиру Тврдош учесника манифестације „Ноћ истраживача“

У Требињу је у петак 28. септембра, одржана европска манифестација „Ноћ истраживача“, којој је присуствовало 120 студената универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву и стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“. Студенти су, заједно са министром науке и културе у Влади РС г. Јасмином Комићем и својим професорима, посјетили Манастир Тврдош и винарију „Подруме Манастира Тврдош“, и упознали се како са историјатом манастира тако и са иновативним технологијама у производњи вина.

„Ноћ истраживача “ је манифестација која се традиционално организује у више од 200 европских градова посљедњег петка у септембру, с циљем да се широј јавности приближи професија научника – истраживача.

Oбнова Цркве Светог Василија Острошког у Благају

Почела је обнова цркве Светог Василија Острошког у Благају. Главни извођач радова је ГД Бишина Мостар, а главни надзор је Грађевински факултет Џемал Биједић из Мостара. Рок за завршетак радова је 90 радних дана од почетка радова.

Света Литургија на празник Воздвижења Часнога Крста Господњег

У Саборном храму у Требињу, на празник Воздвижења Часнога Крста Господњег, 27. септембра 2012.г. уз учешће вјерног народа Божијег, служена је Света Литургија . Послије читања Св. Јеванђеља вјерним се обратио бесједом јереј Милан Унковић.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Народна кухиња Епархије ЗХиП

Слаба материјална ситуација и немогућност социјално најугроженијег становништва, старих и изнемоглих лица, да себи обезбиједи неопходну храну, понукала је Епархију Захумско- херцеговачку и приморску да у Требињу 2003. г. отвори Народну кухињу. Храну за Народну кухињу спремају куварице Епархијског дома за око осамдесет корисника, од чега је њих тридесетак неспособно да дођу по свој оброк, па им се доставља храна кући. Спискове корисника прави Центар за социјални рад у Требињу, који обезбјеђује гориво и ангажује свог координатора који, с обзиром да познају особе којима је неопходно храну доставити на кућну адресу, заједно са нашим особљем разноси спремљене оброке на кућну адресу.

У почетку, када је формирана кухиња, која дјелује већ девет година у овом Епархијском дому, помоћ је обећала цјелокупна наша шира заједница, али, како је вријеме пролазило, изналажење средстава за храну као и сва потребна логистика, остала је  на самом њеном оснивачу Епархији захумско-херцеговачкој и приморској и малобројним донаторима. Ове године, уз разумијевање локалне власти, одобрена је једногодишња помоћ за за набавку хране за Народну кухињу.

У Епархији Захумско-херцеговачкој и приморској никада људе нису одвајали по нацији или вјери, па и у Народну кухињу Епархијског дома долазе и Бошњаци и друге националности, једнако као и Срби, по свој оброк. С обзиром да је донатора све мање и Епархија Захумско-херцеговачка све теже успијева да одржи Народну кухињу, молимо људе добре воље да нам помогну у овом племенитом раду.

Присуство ових људи, којима је неопходна помоћ, суд је свијету и времену у коме живимо. Оно је огледало наше човјечности, испит и провјера наше бриге, љубави и осјећаја за другог човјека. Сваки од тих живота права је јеванђелска прича, пред којом не бисмо смјели затварати очи ни као појединци ни као заједница. Старост би морала опет постати оно што је одувијек и била: круна часног живота и благослов за околину, а не мука и заборав. Ово достојанство, не може јој повратити нико, сем нас самих.

Донаторске прилоге за рад Народне кухиње можете уплатити на жиро рачун:

HYPO BANKA TREBINJE
5520050002585256
са назнаком: за Народну кухињу Епархије ЗХиП