Daily Archives: 6. јануара 2013.

Бадњи дан у Љубињу

У Љубињу је свечано прослављен Бадњи дан. Налагању бадњака перисуствовао је велики број вјерника.

Бадње вече у Требињу

На Тргу слободе у центру Требиња вечерас је, у присуству великог броја вјерника, обављено традиционално налагање бадњака који најављују најрадоснији хришћански празник Божић.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да српском народу сваког дана све више треба заједништво и саборност. Вучуревић је вјерујућем народу Требиња пожелио мир, срећу, здравље и благодет у кући, те да им свјетлост бадњака да снагу, наду и радни оптимизам.

„Многи данас падају у депресије, говоре о економској кризи, говоре да нема излаза, говоре да су нам врата затворена, али изгледа заборављају на врата која су нам одозго вјечно отворена и на свјетлост којој се, ево и вечерас, сви радујемо и која нам је велики подстрек и снага“, истакао је Вучуревић.

 Старјешина Саборног храма у Требињу јереј Стеван Ковачевић пожелио је вјерницима окупљеним око бадњака да им Христос дарује љубав, смирење и пажњу према ближњима.

„Ако вјерујемо да је Христос дошао међу нас да нам дарује живот вјечни онда нема простора за тугу, жал и бол, него треба да се радујемо овом животу сваког дана“, поручио је Ковачевић.

Налагању бадњака претходила је вечерња служба у Саборном храму Светог преображења Господњег.

Бадње вече у Горици

Празнично као и сваке године вјерни народ се окупио око храма Светог Великомученика Георгија у Горици да у сусрет Божићу огрије душе и срца у вечерњој молитви. Поносни на Христа Спаситеља, благодарни Његовом Рождеству у свјетлости празника огријаше се око бадњака које принесоше.

Окупљени народ поздравио је парох јереј Александар Илић који их је у бесједи поучио значају празника и хришћанске породице.

Бадњи Дан у Другој гатачкој парохији

У живописној парохији Другој гатачкој, припремни моменат за улазак у радост празника Рођења Христовог-Бадњи дан, био је испуњен свечаношћу и бројним налагањем бадњака широм овог дијела наше Епархије. Бадњаци су налагани у селима (у храмовним портама): Сливљима, Наданићима, Фојници и Срђевићима. Светим богослужењима је началствовао парох јереј Данило Дангубић.