Daily Archives: 10. маја 2013.

Удружење „Моја нада“ прославило крсну славу

Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним посебним потребама „Моја нада“ обиљежило је данас крсну славу Светог Васлија Острошког. Славски обред у Дневном центру обавили су јереји Михајло Андрић и Зоран Илић. Резању славског колача присуствовали су предсједник СО Невесиње Јован Васиљевић и начелник општине Источни Мостар Радован Палавестра.

Честитајући крсну славу члановима Удружења „Моја нада“ свештеник Михајло Андрић је нагласио да је њихов посао племенит и достојанствен.

– Носите са собом тешко искушење и зато заслужујете и већу Божију награду – рекао је Андрић.

Свештеник Зоран Илић изразио је наду да ће чудесна моћ Светог Василија окупити људе који могу помоћи дјеци и омладини са посебним потребама. Он је најавио да ће дио средстава која буду прикупљена на донаторском ручку током обиљежавања Миланског едикта у Слату бити издвојен као помоћ Удружењу „Моја нада“.

Предсједник СО Невесиње Јован Васиљевић најавио је да ће општина подржати сваки пројекат који ће допринијети побољшању услова рада у Дневном центру. Он је подсјетио да су буџетска средства у посљедње четири године значајно повећана за Удружење и да је неколико стручних лица засновало радни однос. Предсједник општине Источни Мостар Радован Палавестра позвао је појединце и институције да учине заједничке напоре како би се одржала ова организација.

Извршни директор Удружења „Моја нада“ Момчило Ивковић нагласио је да је њихов тадатак тежак, али частан.

– Настојимо да вратимо дјеци оно што им је судбина узела – истакао је Ивковић.

Ходочасници из Херцеговине и Требиња на ходачашћу ка Манастиру Острог

Као и претходних година млади из Требиња, њих шеснаест, су се 10. маја у 17 часова скупили испред храма Св. Великомученика Георгија у Горици да узму благослов од свог свештеника Александра Илића и након молитве у храму кренули су на ходочашће у манастир Острог и стигли 11. маја у 17 и 30 у Доњи манстир Острог, гдје ће сачекати сутрашњу Свету Литургију и причестити се светим тајнама и принјети свецу молитвене поздраве из родног Требиња. Групу омладинаца су и ове године водили Миљан Ковачевић, Славиша Телебак , Огњен Кујунџић и Славомир Тодоровић који су и претходне године ишли утврђеном рутом.

Ово је само једна од многих група младих из Херцеговине који се сваке године одлучују на овај подвиг жртве и љубави према Светом Василију Тврдошком и Острошком, а следујући примјеру старих херцегваца који су барем једном или два пута годишње ишли из херцеговачких села на поклоњење светитељу и приносили дарове срца за своје домове и породице.