Daily Archives: 20. јула 2013.

Борис Тадић у посјети Епархији ЗХиП

Бивши предсједник Републике Србије, почасни предсједник Демократске странке и члан предсједништва Партије европских социјалиста Борис Тадић, посјетио је сједиште Епархије захумско-херцеговачке и Приморске у Мостару, гдје се сусрео са Епископом Григоријем и мостарским свештенством.
Након разговора у Владичанском двору, господин Борис Тадић са домаћинима обишао је градилиште Саборног храма и Стари град.

Света Литургија у селу Бјеловчина код Коњица

У суботу 20. јула 2013.г. у селу Бјеловчина код Коњица у новобновљеној Капели Св.Великомученика Прокопија, служена је Света Литургија . Свету Литургију служио је парох коњички јереј Милан Бужанин. Светој Литургији, којој је предходило освећење нових звона и звоника које је приложио г. Вељко Бабић, присуствовало је око стотину људи пријератних становника овог и околних села. У Бјеловчини су до протеклог рата Срби били већинско становништво , а сад тамо не живи нити једна породица . Послије Свете Литургијен свештеник Милан је позвао људе да се враћају и пазе своја имања, а уручена је и захвалница г.Вељку Бабићу . Домаћини , пријератни становници овог села , припремили су за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц

Поклоничко путовање на Свету Гору

Са циљем да се поклони светињама Свете Горе, после молитве у Спомен храму Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца у касарни „Билећки борци“ дана 15. јула 2013. Године, група од 31-ог православног припадника ОС БиХ – углавном 4.пбр из Чапљине и Билеће, је заједно са војним свештеницима Данилом Бором и Синишом Шаренцем, кренула на поклоничко путовање. Групи се придружио доскорашњи помоћник начелника штаба за операције и обуку 4. прб, а данас ангажован у ЗШ бригадир Бранко Рашета.

У организацији Канцеларије православног душебрижништва при МО БиХ, у периоду од 15. до 19. јула 2013. године ова група поклоника обишла је на Светој Гори: Манастир Хиландар, Скит Светог Андреја Првозваног, Испосницу Светог Саве и Манастир Кутлумуш. Присуство богослужењима у овим светињама, прије свега у Хиландару, а посебно причешће Светим Даровима, је оно што једном поклоничком путовању даје посебну димензију и прави смисао, испуњујући поклонике новом снагом вјере.

После похођења Свете Горе Атонске кренуло се према Солуну гдје су се поклонили моштима Светог великомученика Димитрија и Свете мученице Анисије у Цркви Светог Димитрија те обишли Српско војничко гробље – Зејтинлик. Чувар Зејтинлика Ђорђе Михајловић, је онако како то само он умије, дочекао групу објашњавајући настанак и историјат војничког гробља, након чега је одржан помен свим погинулим српским борцима.

 У повратку се искористила прилика да се сврати и у Немањићку Жичу, то прво сједиште Српске архиепископије.