Monthly Archives: октобар 2013

Наступ Мјешовитог хора СПД „Јединство“ из Бањалуке у Мостару

У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Матице хрватске Мостар, протеклог викенда у Мостару наступио је Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Бањалуке. Поред важности, коју овај концерт има сам по себи, због наступа реномираног хора, значајан је и због тога што по први пут, након више деценија један културни догађај у Мостару заједнички организују два културна друштва са националним предзнаком, а засигурно први пут у историји мостарска „Просвјета“ и Матица хрватска у Мостару.

Мјешовити хор СПД „Јединство“ наступио је у великој дворани ХД „Херцег Стјепан Косача“, уз дирегентско вођство Немање Савића и учешће вокалног солисте Лазара Радоје и солисте на хармоници Александра Трипковића. На репертоару су се нашле композиције духовне и народне музике познатих аутора.

Испред организатора овог јединственог догађаја задовољство због сарадње изразили су предсједник СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар ђакон Бранислав Рајковић и предсједник Матице Хрватске господин Јосип Муселимовић, надајући се да ће им се у неком наредном придружити и извјесна културна удружења бошњашког народа у Мостару.

Слава цркве у селу Бихово у Петровом Пољу

Обновљена црква у селу Бихово, у Петровом Пољу, прославила је своју Крсну славу Свету Великомученицу Параскеву. Свету Литургију, уз присуство многобројног вјерног народа, служио је јереј Драгиша Томић.

Бесједа јереја Драгише Томића

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Петковдан у Наданићима

О празнику Преподобне Мати Петке-Параскеве, у недјељу 27. октобра 2013.г.Г., парохијани села западно од Гацка прослављање своје небеске заштитнице су почели Божанственом Литургијом. Готово све породице овога краја које Свету Петку празнују као крсну славу, своје крсне хљебове су принјеле Господу обнављајући тако древни, исправни моменат у прослављању крсног имена.

На самом крају Свете Литургије служен је молебан за здравље свечара и помен за њихове покојнике. Божанственом Литургијом началствовао је парох, јереј Данило Дангубић.

Видослов на Београдском сајму књига

Обавјештавамо све заинтересоване да Издаваштво Епархије Захумско Херцеговачке и приморске – Видослов и ове године има свој изложбени простор на Београдском сајму књига. Ми се налазимо у хали бр. 4 и код нас можете потражити следеће наслове:

.

Саборник епархије ЗХиП – Видослов,
Хуан Матеос – Литургија речи,
Јован Дучић – Песме (српско-француско издање),

Епископ Григорије;
– Долази час и већ је настао,
– Лазар,
– Радост живота,

Епископ Атанасије;
– Цар Константин и Милански едикт,
– Човек Богочовека Христа,
– Дела апостолских ученика,
– Христос Нова Пасха; Божанствена литургија (комплет),
– Од Косова до Јадовна,
– Свети Максим; Живот и изабрана дела,
– Свештени канони цркве,
– Паримејник,
– Књига постања,

Аристотел Папаниколау – Бити са Богом,
Николај Хаџиниколау – Човјек биће на границама свијетова,
Свети Јован Златоусти – О непојмљивости и једносушности Божијој,
Јеротеј Влахос – Људско тијeло, аскеза и спорт,
Јован Радуловић – Славно доба Мостара,
Френк Шејфер – Плесати сам,
Предраг Самарџић – Жена у светлу Библије.

Поред књига нудимо Тврдошко вино и херцеговачки мед

Такође, на нашем штанду можете пронаћи и издања Друштва за очување баштине – ДОБ из Гацка. Од њихових издања издвајамо:

Монографија града Требиња,
Монографија манастира Херцеговине,
Алекса Шантић – Пјесме,
Матија Бећковић – Пјесме.

ДОБРО ДОШЛИ

Поклоничко путовање у Острог из Чапљине

На дан светог апостола Томе – Томиндан, у суботу 19. октобра, група од око 60 вјерника из Чапљине предвођена парохом Данилом Бором је посјетила манастир Острог и поклонила се моштима Светог Василија Острошког и Тврошког. Поклоничко путовање је било посебна радост за ђаке вјеронауке које је предводио вјероучитељ Миљан Лукета. Након манастира Острог, вјерници су обишли и манастир Светог Луке у Жупи Никшићкој, гдје је срдачни дочек гостољубивог сестринства манастира био прави благослов за крај овог поклоничког путовања.