Monthly Archives: децембар 2013

Приредба православног вртића „Св. Евгенија-царица Милица“ у 2013. години

Наши малишани, су и ове као и претходних година, обрадовали своје родитеље, баке и деке лијепом приредбом, у просторијама старачког дома у Требињу. Пуно пјесме, игроказа, веселих дјечијих осмјеха испунило је дворану, а поново се показао труд и љубав васпитачица које су, својим залагањем током године, припремиле прави пресјек њиховог рада са дјецом, приказаних у седамнаест тачака. Дјеца су учена доброј и чистој ријечи, поуци и Божијој науци и то су кроз поучан програм и показали. Захвални Господу на таквом дару они су овом приредбом свима најавили долазак Божића и радости празника. Након завршене приредбе најмлађима су подјељени пакетићи и тако је и њихова радост била још већа.

Јереј Александар Илић

Празник Материце у Саборном храму

У недељу, на празник Материца, наставнице Православне вјеронауке су организовале прикладно послужење након Свете Литургије у Саборном храму. Учешће у том радосном догађају су, наравно, узеле и остале мајке које се окупљају на богослужењима у том храму. Својим посластицама су успјеле да се „откупе“ и не остану везане везицама које су припремили најмлађи чланови наше заједнице.

Сједница Катихетског одбора СП Цркве у Р.С. и Ф.БиХ

На позив Предсједника Катихетског одбора, Његовог Преосвештенства г. Хризостома, епископа зворничко-тузланског, у Бањи Врућици код Теслића одржана је Сједница Катихетског одбора СП Цркве у Р.С. и Ф.БиХ-не 29. и 30. децембра о.г. Теме ове сједнице биле су: извјештај о раду КО-ра у 2013. години; увођење вјеронауке у Средње школе шк. 2014/15. године; ревидирање плана и програма за вјеронауку у Првом разреду Средњих школа; рад САЈТ-а КО-ра; репринт издање уџбеника вјеронауке из 1868.године, избор нове Комисије за полагање стручних испита за вјероучитеље, Избор Комисије за уџбенике вјеронауке за Средње школе, одређивање датума и тема стручних савјетовања вјероучитеља за 2014.г.

Љ.К.

Ученици првих разреда Основне школе ,,Вук Караџић“ добили никољданске поклоне

Ученици првих разреда Основне школе ,,Вук Караџић“ из Требиња већ традиционално један школски дан, пред празник Светог оца Николаја, умјесто у учионицама проводе у Саборном храму, гдје пјесмом, игроказима и рецитацијама прослављају свог заштитника. Међутим, ове године свештеници храма нису били у могућности да их угосте због радова на фрескописању храма, па су им своје благослове и никољданске слаткише послали у школу. Након што су на часу научили о животу овог светитеља и како га Бог прославио, а затим обојили његову икону били су неизмјерно изненађени када су при поласку кући у својим чизмицама, које свакодневно остављају на полици испред учионице, пронашли чоколадице и бомбоне, питајући се како их је Свети Никола и у школи пронашао.

Празнична радост у Основној школи “ Јова Јовановић Змај“ у Ластви

Поводом празника Светог Николаја Мирликијског, празника Дјетинци и долазећих божићних и новогодишњих празника, данас је у Основној школи „Јова Јовановић Змај“ у Ластви организована подјела пакетића. Већ дужи низ година у овом подручном одјељењу се организује подјела пакетића, до сада је то било највише захваљујући њиховом претходном вјероучитељу, јереју Милану Унковићу. Дјело љубави и милосрђа према овим ђацима и у ове празничне дане показао је њихов парохијски свештеник, јереј Мирослав Ратковић. Отац Мирослав је посјетио дјецу и подјелио пакетиће за 32 ученика од првог до петог разреда, а поклони нису изостали ни за још 25 ученика од шестог до деветог разреда.

За ову прилику ученици су припремили пригодан програм, врло успјешно показавши своје знање из књижевности, музичке и ликовне културе, вјеронауке и примјењене умјетности. Дјеца су се обрадовала и посјети и поклонима, јер дружења са својим свештеником дјеци претстављају велику радост.

Вјероучитељица Жанела Пажин