Daily Archives: 26. јануара 2014.

Светосавска академија у Требињу

У прeпунoм Дoму културe у Требињу oдржaнa је трaдициoнaлнa Свeтoсaвскa Aкaдeмиja, кojу oргaнизуje грaд Tрeбињe и Eпaрхиja ЗХиП.

У oквиру прoгрaмa Aкaдeмиje, Грaдскa упрaвa Tрeбињe дoдjeлилa je пoвeљe грaдa увaжeним трeбињским љeкaримa и тo прим. др Maриjи Цвjeтaнoвић-Бoшњaк, дугoгoдишњeм хирургу трeбињскe бoлницe, тe прoф. др Mиjaту Прцoвићу, дугoгoдишњeм нaчeлнику кaрдиoлoгиje нa ВMA у Бeoгрaду.

O Свeтoм Сaви бeсjeдиo је jeрoмoнaх мaнaстирa Tврдoш oтaц Димитриje. У бoгaтoм културнo умjeтничкoм прoгрaму учeстoвaли су: Хoр Tрибуниa, учeници свих трeбињских oснoвних шкoлa, учeници Цeнтрa Срeдњих шкoлa и Гимнaзиje Joвaн Дучић, Жeнскa пjeвaчкa групa Нaгoркињe, учeници и прoфeсoри Mузичкe шкoлe Tрeбињe, Кaмeрни хoр Хeрцeгoвaчкe Грaчaницe.

„Светосавска бесједа“ у Мостару

Овогодишња „Светосавска бесједа“ отворена је традиционалним концертом у организацији Српске Православне Црквене Опшптине Мостар, СПКУД Гусле и СПКД Просвјета ГО Мостар. У Хрватском дому Херцег Стјепана Косаче, у дворани Краљице Катарине, пригодан програм припремили су ученици Православне вјеронауке, кроз пјесме, свирања и рецитације, те чланови женског хора и фолклорне секције СПКУД Гусле.

Слово о Светом Сави произнио је парох чапљински јереј Данило Боро истакавши том приликом значај просвјетитељске, учитељске, државничке и законодавне улоге првог српског архиепископа.

Празновање је настављено кроз недјељно евхаристијско славље у цркви Рођења Пресвете Богородице на Бјелушинама, манастиру Житомислић, и у цркви Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу.Вјероучитељице су у част Светога Саве припремиле славски колач жито. Након Свете Литургије најмлађи су се представили пригодним рецитацијама, за које су били награђени пакетићима.

Свечана Академија у Невесињу

У згради Општине Невесиње, а уочи дана Светог Саве, одржана је свечана Академија посвећена Првом српском Архиепископу. Свечани програм, у организацији Саборног храма Вазнесења Господњег, отворен је светитељском химном, да би након тога ,,Слово о Светом Сави“ надахнуто и инспиративно говорио ђакон Бранислав Рајковић. Пажњa, коју је изазвао, задржана је током програма који су припремили просветни радници и ученици: Средње школе ,,Алекса Шантић“, основне школе ,,Ристо Пророковић“, музичке школе ,,Свети Роман Мелод“ и ,,Невесињски музичари“. Посебне заслуге у раду и труду припадају господину Горану Дуки из Невесиња.