Daily Archives: 2. марта 2014.

У новообновљеном Епархијском дому наставља се отварање нових културних секција за младе

У циљу развијања културних активности младих у нашој црквеној заједници по благослову свештеника Александра Илића, управника епархијске библиотеке „Преподобни Јустин Нови Ћелијски“, Фото кино клуб Требиње у просторијама Епархијског дома организује бесплатни курс фотографије за нове и старе чланове клуба.

Курс фотографије почиње у сриједу 5. марта 2014. године у 19:30
Часови ће се одржавати једном седмично и то сваке сриједе од 19:30 до 21:00 (двочас).

Концепт курса је такав да ће полазници сваке седмице у току првог часа учити основне принципе фотографије, а у наставку ће бити студиране напредне технике обраде фотографија на рачунару. На предавањима ће се користити најсавременија средства.

Пријаве за курс на е-маил: fkktrebinje@gmail.com или лично у наведеним терминима у Епархијском дому.

Овим лијепим гестом Епархија ЗХиП изнова широм отвара врата младима у нашем граду и Херцеговини и указује да ће оваквих и сличних дружења бити све више и више. Циљ Епархије је да стимулише различите таленте код младих људи и да помогне у њиховом развоју на вишеструке начине.

Славенко Вукасовић, Предсједник ФКК Требиње

Мјештани села Власаче оживљавају традицију

Мјештани села Власаче на Требињским брдима су недавно по први пут организовали сеоско сијело под називом „Сачувајмо обичај – сачувајмо завичај“. Ово је, кажу, јединствена манифестација каква се одавно није одржавала у селима у околини Требиња, у којима је окупљање на сијелима некада била омиљена забава, али је нестала захваљујући чињеници што су села опустјела.

„С обзиром да ни православну духовност ни традицију предака никада нисмо заборавили, али су многи од нас село напустили, ми смо одлучили да, ако нам то пође за руком, постанемо предводници у организовању оваквих сеоских манифестација, којима свакако нећемо вратити омладину на село, али нам је жеља да их подстакнемо да пјевају нашу народну пјесму – гангу, да не забораве наше херцеговачко коло – пролету, да свирају гусле, фрулу и да им водиља буде православна духовност, онако како су нас наши преци учили и васпитавали“, каже Перо Вуковић, предсједник организационог одбора ове манифестације која ће, додаје, бити традиционална.

Преносећи благослове владике Григорија и братства Саборног храма у Требињу, парох Никола Јанковић, који је прије сијела служио Свету литургију у мјесној цркви, можда је и најбоље оцијенио ову манифестацију, називајући је, по ријечима неке старице, старинском верзијом садашњих дискотека, у којима се сакупља омладина.

„Ова манифестација и овај дом у коме смо се сабрали пример су слоге и добре воље, а Бог од човека ништа друго и не очекује“, рекао је отац Никола, истакавши управо ону компоненту која покреће ово село, а то је слога, која подразумијева и радост коју опет обиљежавају игра и пјесма.

Оцу Николи су на овом сијелу Власачани додијелили и захвалницу за посебан труд и залагање за напредак духовног живота њиховог села, а признања за напредак села су додијељене и Драгану Драшковићу, Раду Кокићу и Дејану Грујичићу….

В.Д.