Daily Archives: 1. јуна 2014.

Прослава Светог цара Константина и царице Јелене у Загори

У овом херцеговачком селу има тек неколико становника, али многи Загорани из Требиња и Београда су се ипак окупили у недељу 1. јуна да прославе славу храма у својој Загори. Литургију је служио отац Никица Ајдер са надлежним парохом Николом Јанковићем и верним народом.
После Литургије домаћини су приредили трпезу љубави у обновљеној старој школи, где је у току славског ручка прикупљен и новчани прилог за угрожене у поплавама.
Уз речи здравице присутне је поздравио господин Лука Петровић, који се домаћински потрудио да са својим сарадницима из ХЕТ-а поправи и део неасвалтираног пута до овог села , па је у Загору било и лакше и брже доћи.
Испред Црквеног одбора господин Вујадин Вуковић је најавио и израду новог каменог иконостаса за овај храм који се заједно са народом обнавља, а после једног дугог периода запуштености услед прилика и неприлика кроз које смо сви као народ и појединци пролазили.

Фото:Владо Ђукић

Света литургија у Саборном храму

У седму недељу по Васкрсу, недељу Светих Отаца Првог Васељенског сабора, служена је света литургија у требињском храму Преображења Господњег. У светој литургији заједно са свештеницима наше епархије узео је учешћа и драги нам гост из Буенос Аиреса Протођакон Никола Радиш. Протођакон је дошавши из Аргентине, донио дух православља свога краја и радост сабрања учинио још већом.

Света Литургија у Идбру

У селу Идбар, у подножју планине Прењ, у прву недјељу по Спасовдану народ се од давнина сабирао на службу Божију. У недјељу, 01. јуна ове године, у овом сеоцету је било нарочито свечано. Као и прије 22 годинe звона са ове богомоље су призвала вјерни народ из свих крајева наше и сусједних земаља на службу Божију. Свету Литургију служио је надлежни свештеник, о. Милан Бужанин. У току Свете Литургије, пригодном бесједом вјерујућем народу се обратио свештеник Милан, који је похвалио бригу овог народа на очувању ове светиње од пропадања. Поред тога, нагласио је важност чувања вјековних огњишта и пружио подршку повратку и обнови запустјелих имања. Након Св. Литургије сви присутни су свратили у кућу г. Момчила Антића, гдје је припремљена трпеза љубави.