Monthly Archives: септембар 2014

Вече савремене поезије затворило 95. „Шантићеве вечери поезије“

Стиховима савремених пјесника у Мостару су затворене 95. „Шантићеве вечери поезије“. Током вечери, коју је водио један од лауреата „Књижевне награде Алекса Шантић“ Веселин Гатало, мостарској публици својом поезијом представили су се Ведран Грмуша, Виктор Стојкић, Анес Оручевић, Иван Врљић и Елис Бекташ. Уз савремену поезију одзвањали су и тактови савремених мелодија, у интерпретацији Бојана Берибаке и Небојше Тимотића.

И ове 95. „Шантићеве вечери поезије“ одисале су духом Алексе Шантића и читавим његовим бићем, пребивајући у његовом родном граду – Мостару и његовој другој кући – Невесињу. Садржале су готово све Шантићеве умјетничке изражај, од поезије, преко музике, до глуме. Биле су управо оно што је и он био: патриотске, локал-патриотске, херцеговачке, балканске, европске, космополитске.

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ – Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво „Гусле“ Мостар, као организатори ове манифестације, захваљују се публици, која је на било који начин пратила 95. „Шантићеве вечери поезије“, нарочито медијским кућама, њиховим новинарима, камерманима и фоторепортерима, а посебно БХРТ, РТРС, РТВФБИХ, „Гласу Српске“, порталу „Бљесак инфо“ и Сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Поклоничко путовање из Билеће за Манастир Острог

У суботу 27. септембра 2014. године на Крстовдан, у организацији СПЦО Билећа, три аутобуса вјерника из Билеће, на челу са свештеником Данилом Бором упутили су се у Манастир Острог, на поклоњење Светом Василију Острошком и Тврдошком. По повратку из Острога поклоници су обишли Манастир Светог Луке у Жупи Никшићкој, те Манастир Косијерево.

Света Литургија и парастос у Глушцима

У селу Глушци је 28. 09. 2014. служена Света Литургија и парастос за пострадале из овог села у II свјетском рату. Литургију је служио протојереј ставрофор Ратко Савић уз саслужење пароха Столачког јереја Александра Гајића и надлежног пароха јереја Бориса Чоловића.

Послије службе Божије, одржан је парастос испред споменика пострадалима, на коме су се бесједама обратили о. Ратко и о. Борис. Треба напоменути да је из овог села 23. 09. 1944. одведено 94 мјештана, од којих је 90 завршило у логору Јасеновац. Међу одведеним народом највише је било жена и дјеце (47 дјеце и то 17 рођених у периоду од 1941. до 1944. Године). У том периоду ово село је бројило 210 житеља, дакле 40% мјештана је одведено из села.

Након послужења испред цркве, присутни народ окупио се у парохијском дому на трпези љубави, коју су припремили мјештани овог села.

Помен страдалим мјештанима Лакшевина и Ортијеша

Служењем парастоса у Лакшевинама и Ортијешу код Мостара данас је обиљежено седамдесет година од страдања мјештана ових мостарских насеља од усташа у Другом свјетском рату. Парастосу су служени код споменика страдалим мјештанима у насељу Лакшевине и на мјесном гробљу у Ортијешу.

Мјештани ових села, као и многи други током протеклих ратова, пролазили су многа страдања. У Првом свјетском рату у Ортијешу побијено је пет њихових предака, а у Другом 31, док је у Лакшевинама четрдесетих година прошлог вијека страдало 14 особа.

Успјеси дјеце из требињске средње музичке школе

Након што се у априлу ове године први пут појавио на једном такмичењу и том приликом постао првак РС у категорији камерних хорова, хор СМШ „Требиње“ се потом окитио златом на 13. хорском фестивалу „Музичке Мајске Свечаности“ који је одржан у Бијељини. Резултат тога је и позив који је хор СМШ „Требиње“ добио од челника општине Касандра (Халкидики), за учешће на фестивалу „Ханиоти 2014“. На овогодишњем фестивалу представили су се учесници из 39 земаља, а требињски хор је био једини представник српског народа. Поред тога што лијепо пјевају, а што су доказали при свом првом наступу на отварању фестивала, наши су ученици показали и да су витезови и спортисти. Наиме, на спортском такмичењу које је организовано у оквиру фестивала, наши ученици су побједили са убједљивим резултатом. Након свега хор је врло брзо постао миљеник публике и уживао велике привилегије, а сву љубав домаћина и публике је наградио пјесмом „Тамо далеко“, коју је хор као изненађење отпјевао на затварању овогодишњег фестивала. На повратку, ученици су имали прилику да присуствују Светој Архијерејској Литургији у цркви св. Великомученика Димитрија (заштитника града Солуна), затим да посјете Аристотелов трг, као и српско војничко гробље – Зејтилник, гдје је хор поносно и са сузама у очима отпјевао још једном пјесму страдалних и славних српских војника.

Милисав Сукоњица,проф.