Daily Archives: 21. септембра 2014.

Посета парохији чапљинској

У Недељу 21. септембра, на празник Рођења Пресвете Богородице, парохију чапљинску посетила је група чланова радионице која је у протеклих неколико дана обилазила места страдања сва четири народа у БиХ. Сама организација ове радионице одвија се у сарадњи МРВ-а БиХ и фондације Maximilian Colbe из Немачке. Учеснике је дочекао парох чапљински Марко Гојачић који је том приликом упознао присутне са активностима на парохији, показавши им притом Саборни храм Вазнесења Господњег у Чапљини. Након ручка у парохијском дому, група се упутила ка главном одредишту – Пребиловцима. У самом селу госте су дочекали мештани који су говорили о страдању својих предака из породица. Детаљно о самом страдања Срба из Пребиловаца и о историјату села госте је упознао господин Миленко Јахура, који је на почетку ове радионице у Сарајеву 18. септембра одржао опширно предавање о страдањима Срба на овим просторима.

Слава цркве и општине Љубиње

Празник Рођења Пресвете Богородице радосно је прослављен у Љубињу. Слава цркве и општине започела је служењем јутарње службе и Свете Литургије у храму Рођења Господа Исуса Христа. Свету Литургију служио је јереј Младен Жуловић уз саслужење пароха љубињског јереја Саше Којовића и ђакона завалског Марка. На Литургији је писуствовао и причестио се велики број вјерника, а потом је организована литија улицама града до храма Рођења Пресвете Богородице, који је тренутно у фази обнове и археолошког истраживања. По завршетку је организована изложба прелиминарних археолошких налаза у светосавском дому. На изложби су археолози Музеја Херцеговине Ивана Грујић и Јелена Пујић изложили врло занимљиве прве резултате истраживања која ће бити настављена и у будућем периоду. Славље је настављено уз трпезу и културно-умјетнички програм.

Археологија пише нову историју http://mojahercegovina.com/sr/arheologija-pise-novu-istoriju-ljubinja/

Слава Цркве у Челебићима

У Недјељу 21.септeмбра 2014.г. на празник Рођења Пресвете Богородице , у насељу Челебићи код Коњица, прослављена је храмовна слава храма Рођења Пресвете Богородице. Свету Литургију служио је јереј Небојша Радић, парох бјелопољски уз саслужење јереја Милана Бужанина пароха коњичког. Након свете Литургије и Литије отац Небојша пресјекао је славски колач са учешћем и присуством многобројног благовјерног народа из Коњица, Јабланице, и околних села и насеља. У наставку је приређена трпеза љубави испред Цркве, коју је припремио г.Јован Јанићијевић Јоле из Новог Сада .

Црква Рођења Пресвете Богородице саграђена је 1860.г. залагањем и трудом домаћина Марка Манигоде из мјеста Добригошће, који је мученички пострадао од турских зулумћара, а у протеклом рату је била уништена и девастирана у потпуности, а обновњена је 2011.г.