Daily Archives: 29. септембра 2014.

Света Литургија и парастос у Глушцима

У селу Глушци је 28. 09. 2014. служена Света Литургија и парастос за пострадале из овог села у II свјетском рату. Литургију је служио протојереј ставрофор Ратко Савић уз саслужење пароха Столачког јереја Александра Гајића и надлежног пароха јереја Бориса Чоловића.

Послије службе Божије, одржан је парастос испред споменика пострадалима, на коме су се бесједама обратили о. Ратко и о. Борис. Треба напоменути да је из овог села 23. 09. 1944. одведено 94 мјештана, од којих је 90 завршило у логору Јасеновац. Међу одведеним народом највише је било жена и дјеце (47 дјеце и то 17 рођених у периоду од 1941. до 1944. Године). У том периоду ово село је бројило 210 житеља, дакле 40% мјештана је одведено из села.

Након послужења испред цркве, присутни народ окупио се у парохијском дому на трпези љубави, коју су припремили мјештани овог села.

Помен страдалим мјештанима Лакшевина и Ортијеша

Служењем парастоса у Лакшевинама и Ортијешу код Мостара данас је обиљежено седамдесет година од страдања мјештана ових мостарских насеља од усташа у Другом свјетском рату. Парастосу су служени код споменика страдалим мјештанима у насељу Лакшевине и на мјесном гробљу у Ортијешу.

Мјештани ових села, као и многи други током протеклих ратова, пролазили су многа страдања. У Првом свјетском рату у Ортијешу побијено је пет њихових предака, а у Другом 31, док је у Лакшевинама четрдесетих година прошлог вијека страдало 14 особа.

Успјеси дјеце из требињске средње музичке школе

Након што се у априлу ове године први пут појавио на једном такмичењу и том приликом постао првак РС у категорији камерних хорова, хор СМШ „Требиње“ се потом окитио златом на 13. хорском фестивалу „Музичке Мајске Свечаности“ који је одржан у Бијељини. Резултат тога је и позив који је хор СМШ „Требиње“ добио од челника општине Касандра (Халкидики), за учешће на фестивалу „Ханиоти 2014“. На овогодишњем фестивалу представили су се учесници из 39 земаља, а требињски хор је био једини представник српског народа. Поред тога што лијепо пјевају, а што су доказали при свом првом наступу на отварању фестивала, наши су ученици показали и да су витезови и спортисти. Наиме, на спортском такмичењу које је организовано у оквиру фестивала, наши ученици су побједили са убједљивим резултатом. Након свега хор је врло брзо постао миљеник публике и уживао велике привилегије, а сву љубав домаћина и публике је наградио пјесмом „Тамо далеко“, коју је хор као изненађење отпјевао на затварању овогодишњег фестивала. На повратку, ученици су имали прилику да присуствују Светој Архијерејској Литургији у цркви св. Великомученика Димитрија (заштитника града Солуна), затим да посјете Аристотелов трг, као и српско војничко гробље – Зејтилник, гдје је хор поносно и са сузама у очима отпјевао још једном пјесму страдалних и славних српских војника.

Милисав Сукоњица,проф.

Света литургија у Виховићима

У недјељу по Празнику Рођења Пресвете Богородице, православни хришћани Виховића окупљају се мјесном гробљу, служећи Свету литургију, предвођени мјесним парохом, презвитером Небојшом Радићем. Ове године на Евхаристијском сабрању освештана је и гробница са земним остацима хришћана, пренијетим са гробља Смрчењаци – Баре.