Monthly Archives: новембар 2014

У Мостару одржана регионална конференција „Критичка култура сјећања“

У организацији „Фондације Фридрих Еберт“ и Удружења „Ц – Центар“ у Мостару је одржана регионална конференција под називом „Критичка кутура сјећања“. На овој конференцији, приређеној у мостарском хотелу „Еро“, у оквиру три панела, расправљало се о односу према прошлости, (само)виктимизацији и трансагресији, као и о улози медија у образовању културе сјећања.

Поред бројних панелиста из научних, културних, политичких и медијских кругова, на конференцији је учествовао и ђакон Бранислав Рајковић, предсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар. Износећи своје ставове о теми конференције, ђакон Бранислав, говорио је о проблему са хришћанског становишта, са нагласком на опраштање, и са становишта српске културе, која, будући хришћанска, не би требало да вриједностима те хришћанске културе противрјечи ни теоретски, нити практично.

Света литургија на празник Св. Јована Златоустог у Саборном храму

Данас су у саборном храму Преображења Господњег, дјеца из нашег вртића „Света Евгенија-царица Милица“, учествовала у Светој литургији. Након причешћа и одслужене литургије дјеца су у пратњи свештеника и васпитачица била у посјети библиотеци наше епархије „Св. Јустин ћелијски“.

Уз послужење и топлу ријеч добродошлице, договорен је распоред редовног доласка „малених ђака“ нашег вртића као и теме следећих сусрета са храмом, свештеником и библиотеком.

Уз литургијско образовање многа дјеца први пут приступају светим тајнама управо као полазници нашег вртића. Уз пажљив рад васпитачица које их уче основама вјере и понашања у заједници, разговор са свештеником и учешће у светим тајнама их додатно изграђује у боље људе и хришћане.

Са дјецом се поступа пажљиво и са пуно љубави, и у току једне предшколске године установљен је план и програм рада који укључује подједнако и спортске и интелектуалне активности као и учење основа наше вјере. Дјеца уче кроз игру, рад и поредак, али и уз пажљиво приступање сваком малишану као посебној личности и човјеку.

А.И.

Донаторска вечера у Чикагу за храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима

Протеклог викенда у организацији удружења Херцеговаца у Чикагу, одржана је донаторска вечера за храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима. Донаторска вечера окупила је многе херцеговце који живе у дијаспори пре свега захваљујући доброј организаји и гостопримству г. Драгана Ковачевића, г. Бранка Тупањца, г. Душана Магазина и г. Милоша Шегрта са сарадницима. На донаторској вечери присуствовао је епископ Захумско – херцеговаки и приморски Г. Григорије који је у надахнутој беседи исказао значај обнове Пребиловачке светиње. Поред епископа Григорија, вечери је присуствовао и епископ Лонгин, као и многе друге званице чији је број био око 600. Прилог који је сакупљен умногоме ће помоћи завршетак радова на храму.

Света Литургија на острву Корчула

У Недељу 24. по Духовима, у Храму Пресвете Богородице на острву Корчула, служена је Света Литургија. Свету Евхаристију служио је јеромонах Порфирије, уз саслужење ђакона Мирослава Бошковића.

Радови на храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима

На храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима тренутно се изводе изолатерски радови на куполама храма и врши се припрема за постављање завршног слоја на истим. У протеклих неколико дана постављени су сви отвори на храму и истовремено су рађени и каменорезачки радови, који улазе у финалну фазу и који обухватају облагање свих спољних површина храма обрађеним каменом.