Monthly Archives: фебруар 2015

Парастос блаженопочившој игуманији Теодори (Делић)

У суботу прву Поста, посвећену Светом Великомученику Теодору Тирону, у Манастиру Дужи одржан је парастос блаженопочившој монахињи Теодори (Делић). Заупокојену Литургију служио је јеромонах о. Димитрије уз саслужење више свештеника епархије ЗХиП. На ручку који је приређен у сјећање на мати Теодору били су сви они који су дошли у манастир, сјећајући је се и радујући се томе што је имамо као своју заступницу на Небесима.

„Језик Шантића, историја Ћоровића, култура Радуловића“

Под слоганом „Језик Шантића, историја Ћоровића, култура Радуловића“, у суботу, 28. фебруара, у Мостару је почео други период „Просвјетине школе српског језика, историје и културе“, пројекта, који је, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Мостар, започет 2014. године.

Указујући на славно, а ипак нимало лако доба Мостара, у којем су стварали пјесник Алекса Шантић, историчар Владимир Ћоровић, сликар Бранко Радуловић и многи други знаменити Мостарци, овим пројектом младим људима основношколског и средњошколског узраста нуде се основе наставно-научних дисциплина, које нису заступљене у званичном систему образовања Града Мостара и Херцеговачко-неретванског кантона.

Од свог оснивања, давне 1902. године Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, као једну од својих основних дјелатности, препознаје образовање свих социјалних слојева становништва, оба пола, млађе и старије, стипендирајући до 1914. године, поред Срба, и 59 студената Муслимана и 34 ђака и студента хрватске националности. Стога, поред организације значајних културних манифестација, мостарска „Просвјета“ и данас настоји да допринесе образовању и у ужем смислу те ријечи.

СПКД „Просвјета“ – ГО Мостар

Архијерејска литургија у Невесињу

На Теодорову суботу светом литургијом у Невесињу началствовао је епископ Григорије. Епископу су саслуживали невесињски свештеници и ђакони Владимир Вукановић и Мирослав Бошковић. Литургија на Теодорову суботу једна је од литургија у годишњем циклусу богослужења у Невесињу која има изузетно велики број причасника.

Епископска ријеч поуке упућена окупљенима на литургији говорила је о сржној поруци јеванђеља тј. о самој љубави којом нас Бог љуби и којом тражи да ми љубимо и Њега и ближње.

Теодорова субота у Автовцу

На Теодорову суботу 28. фебруара 2015. године , у храму Св.Василија Тврдошког и Острошког служена је Света Литургија. Свету Литургију служио је игуман манастира Светог Саве на Голији о . Данило (Трпчевски). Игуману су саслуживали о. Миодраг Вртикапа и ђакон Јакша Окиљевић.

Теодорова субота у Врањскoj

У склопу редовних богослужења, у току Часног поста, на Теодорову суботу, 28. Фебруара 2015.год., служена је Св.Литургија у храму Св.врача Козме и Дамјана, у билећком у селу Врањска. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Драго Цвијановић уз учешће вјерног народа овога краја, који је у току богослужења приступио Светој Чаши и примио Св.Тајне тјела и крви Христове. Прота Драго осврнуо се у својој бесједи на Часни пост, истакавши прије свега неопходност праштања другима и потребу међусобне љубави.