Daily Archives: 23. марта 2015.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске у посјети Епархији ЗХиП

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недјељко Чубриловић посјетио је сједиште епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару, саставши се са његовим преосвештенством Епископом Григоријем. Током посјете предсједник Чубриловић исказао је спремност институција Републике Српске за наставак подршке повратницима у долину Неретве и обнови Саборног храма у Мостару.

Четврта Недеља Часног поста у селу Подосоје

У Четврту Недељу Часног Поста 22.марта 2015. љета Господњег, на Св. 40 муч.Севастијских, служена је Св.Литургија у билећком селу Подосоје. Уз учешће великог броја вјерног народа, надлежни свештеник, протојереј-ставрофор Драго Цвијановић служио је Свету службу Божију и том приликом причестио присутне. У бесједи којм се прота Драго обратио Подосојанима нагласио је значај учествовања у Светој Литургији и приступања Св.Тајнама Христовим.

Након одслужене службе окупио се и новооформљени одбор за изградњу црквеног дома, који је планиран на локацији поред сеоског гробља у Подосоју. Овом приликом обављен је детаљни премјер планиране локације.

Симпосион „Теологија у јавној сфери“ 2015.- Свечано отварање

Епархијско такмичење из вјеронауке

Епархијско такмичење из вјеронауке за ученике шестог разреда је одржано 21. 3. 2015. године у Билећи. Организацију такмичења је преузела ОШ „Петар Петровић Његош“ на челу са директором Миланом Илићем коме се и овом приликом срдачно захваљујемо на домаћинском гостопримству. Побједници са општинских такмичења су дошли у пратњи својих вјероучитеља и одмјерили снаге на тесту који је припремио мр. Славољуб Лукић из Републичког предагошког завода Републике Српске. Атмосфера је била пријатна и опуштена, а по завршетку теста дјеца су добила, заслужено, окрепљење. Након прегеледања радова и сабирања освојених бодова добили смо и побједника овогодишњег такмичења који ће нас представљати на, предстојећем, републичком такмичењу. Са освојена 92, од могућих 100 бодова, побиједила је Анђела Вучковић, ученица ОШ „Вук Караџић“ из Требиња коју је за такмичење спремала вјероучитељица Жанела Пажин. Друго мјесто са освојена 82 бода је заузела Николина Таминџија, ученица ОШ „Ристо Пророковић“ из Невесиња, а треће Страхиња Илић ученик школе домаћина са освојена 72 бода. Ученице, Уна Вуковић, ОШ „Свети Сава“ из Гацка, Марија Круљ, ОШ „Свети Сава“ Љубиње и Николина Милошевић, ОШ „Његош“ из Берковићи су такође успјешно урадиле задати тест.

Услиједила додјела диплома и захвалница као и пригодних поколна које је, као и сваке године, обезбиједила наша епархија. Нико није устао ускраћен за епархијски дарак, ученици, вјероучитељи и школа организатор су добили вриједне књиге и иконе на даље усавршавање и узрастање у животу Цркве који и јесте живот који нас води у Живот Вјечни.

Након подјеле диплома и дарова директор Милан Илић нас је, у име школе домаћна, срдачно позвао на ручак у оближњи ресторан. Окријепљени и задовољни протеклим такмичењем сви учесници су отишли у, познато, билећко Сабориште гдје их нас је дочекао и љубазно угостио отац Данило Боро. Отац Данило је поздравио присутне, обрадован посјетом, подстаквши дјецу да наставе са одличним радом и резултатима и при том је даровао све присутне, дивним, молитвеником малог формата веома погодним за свакодневну употребу.

Тиме се и завршио један диван дан у животу наше Цркве, учесници су се поздравили и кренули ка својим домовима.

Јереј Александар Шмања
Координатор за вјеронауку Епархије ЗхиП