Monthly Archives: април 2015

Предавање ђакона Бранислава Рајковића на Философском факултету у Мостару

У склопу наставе на колегијуму из интеркултуралног разумијевања, који предводи проф. др Миле Ласић, у оквиру политиколошке студијске групе Философског факултета Универзитета („Свеучилишта“) у Мостару, ђакон Бранислав Рајковић одржао је предавање на тему „Праштање и помирење на темељу хришћанске етике“. Непосредно послије овог предавања своје виђење помирења и изградње културе сјећања изложио је и проф. др фра Ико Скоко, након чега је услиједила краћа расправа у којој су учешће узели и сами студенти.

Према утиску присутних, посебан значај оваквог предавања и сусрета, који је уназад само неколико година био незамислив у граду на Неретви, јесете у једном ширем сагледавању проблема међу студентима, образованим младим људима, будућим академским грађанима и носиоцима друштва.

Изложба Дјечије ликовне радионице „Цврчци“

Полазници дјечије ликовне радионице „ЦВРЧЦИ“ излажу у просторијама Туристичко – информативног центра Требиње. У сриједу 29. 04. 2015. г. дођите да се дружимо, да уживате у нашој изложби која је тематски одређена и бави се проблемом ПОРТРЕТА и ПОРТРЕТИСАЊА… Изложба обухвата 47 радова, 10 полазника радионице, одрађених у различитим техникама, представљајући аутентичан и креативан дјечији ликовни израз.

Отварање изложбе је у 19:00h.

Добро нам дошли!!!
Радујемо се!?!

Дјечија ликовна радионица Цврчци

Света Архијерејска Литургија у Петропавловом манастиру

У Недељу Мироносица Свету Архијерејску Литургију у Петропавловом манастиру служио је Владика Григорије, уз саслужење протојереја Миленка Спрема, јереја Небојше Коловића и ђакона Владимира Вукановића.

Послије читања Светог Јеванђеља Владика је казао кратку беседу.

Беседа Владике Григорија у Недељу Мироносица
у Петропавловом Манастиру

Христос Воскресе! Ваистину Воскресе Господ! И у овај дан, браћо и сестре, славимо Васкрсење Христово. Али у овај дан и у ове дане славимо и оне који су били очевидци славног Васкрсења Христовог. То су Свети Апостоли. Прошле недеље смо славили оног који у почетку није могао да поверује у Васкрсење Христово, Св. Апостола Тому, али то су и они други Апостоли који су се уплашили и сакрили се у једну кућу, од страха од Јудеја који су били огорчени на све њих који су чували реч Христову. А данас, браћо и сестре, славимо Свете жене Мироносице које су остале верне Христу под Крстом, које су остале најверније Христу. Али, оне су имале и тај благослов да прве буду уверене у Васкрсење Христово, можда баш због тога што су му остале најверније. Зато би данас било добро, да слушајући ово Свето Јеванђеље запазимо како је добро и како је важно остати веран, пре свега Христу, а онда и своме брату, пријатељу, своме другу, своме учитељу, своме родитељу, било коме са киме смо делили реч, живот, хлеб. И то је нешто што је најтеже кроз целу историју човечанства. Људи се раздвајају, удаљују се једни од других, дистанцирају се (како кажемо савременим језиком), а онда бивају тужни и несрећни, бивају разочарани, бивају рањени болом и оно што је најтужније – бивају већ овде на земљи умрли. У чему је била тајна и снага Светих жена Мироносица? У томе што се нису одвајале од Христа ни у оном најстрашнијем часу, када је разапињан на Крсту. Зато су, ево, не само прослављене и биле славне тада, не само да је њихов живот био осмишљен, испуњен, радостан, честан, животворан, живоносан, него их славимо и до данас, и не да их славимо само зато да би оне биле прослављене, него да би се и наша срца испунила истом оном вером, истим поверењем, истим оним непоколебивим стајањем под Крстом Христовим, али и истим оним радосним гледањем у васкрслог Христа.

Нека би њиховим светим молитвама, њиховим светим животима, и наше молитве и наш живот били обасјани, и наша срца била испуњена, и наше душе биле укрепљене, и наша тела била очишћена. Амин, Боже дај.

Отворен Центар руског језика и културе у Требињу

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије вечерас је у Епархијском дому у Требињу отворио Центар руског језика и културе „Возрожденије“, јединствен на подручју Републике Српске.

Владика Григорије пожелио је да ова школа буде успјешна и да полазници руског језика прошире знање о Русији, руском језику и руској култури.

„Желим да се наше, ионако велико, пријатељство са руским народом још више продубљује и да новоотворена школа буде на корист свима који овдје буду учили и стицали нова, корисна знања“, истакао је владика Григорије и додао да је то и од великог значаја за град Требиње.

Један од иницијатора отварања Центра ђакон Владимир Вукановић рекао је да је основна мисија школе промоција језика, стварање нових и учвршћивање постојећих образовно-културних веза између Русије, града Требиња и Републике Српске.

Он је напоменуо да су конкретне активности Центра организовање сертификованих курсева руског језика /конверзацијски ниво, пословни руски, руски за област туризма и угоститељство/, према програмима државног института за руски језик „А.С. Пушкин“ Москва.

„Центар ће се бавити и организовањем рада библиотеке књига на руском језику, те културно-образовних манифестација с циљем промоције руског језика, студентских пракси, као и организовањем часова српског језика за странце и слично“, нагласио је Вукановић.

Он је подсјетио да су отварање Центра руског језика и културе подржали Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Друштво пријатеља Русије из Требиња, дугогодишњи партнери „Возрожденија“центра – Фонд Руски мир и Државни институт за руски језик „А.С. Пушкин“.

Директор Центра у Требињу Госпава Баковић истакла је да је сједиште Центра у Москви и да већ 10 година успјешно постоји и у Будви.

Она је напомнула да ће курсеви руског језика у Требињу бити рађени по програмима московског Института „А.С. Пушкин“, те да је пријава већ у току и да су изузетно задовољни бројем зантересованих полазника.

„До 5. маја планирамо да завршимо са пријавама и да почнемо са курсом који ће трајати четири мјесеца“, рекла је Баковићева и напоменула да ће кандидати на крају курса моћи да добију сертификат „А.С. Пушкин“.

Према њеним ријечима, два часа седмично водиће предавач из Требиња, а један час говорне праксе професор из Русије који већ предаје у Будви.

„Уџбеници су конципирани тако да странци могу да науче и овладају основама руског језика и да говоре, а оно што је интересантно за ово подручје, због близине приморја, имамо веома интересантне уџбенике из туризма помоћу којих млади могу за врло кратко вријеме да савладају основне термине и да се баве овим послом“, навела је Баковићева.

Центар ради по благослову Његовог преосвештенства владике Григорија у сарадњи са Друштвом пријатеља Русије које у Требињу постоји од 2007. године.

Отварању Центра присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, Центра руског језика и културе из Москве и из Будве, те многобројни гости.

СРНА / Милосава Супић Вуковић

Повратак у Житомислиће-прилог на ФТВ