Daily Archives: 18. маја 2015.

Настављена посјета основних школа Пребиловцима

У петак 15. 5. 2015. године, ученици деветих разреда из Билеће, Љубиња и Берковића, њих око двије стотине су посјетили мученичке и Свете Пребиловце, манастир Житомислић и Мостар.

У Пребиловцима их је дочекао, говорио им и показивао храм посвећен Васкрсењу Христовом свештеник Александар Шмања, координатор за вјеронауку наше епархије. Говорећи пребиловачку историју о. Александар је истакао да у овом животу се људи развијају у Боголика, добролика, истинолика људска бића или не дај Боже у супротно томе што се јасно види на примјеру Пребиловаца. Поред тога је нагласио да наш избор, по сваку цијену и у сваком дану нашег живота, мора да буде избор добра, избор пута Господњег којим су пошли и мученици пребиловачки, али и избор пута снаге и воље да, без обзира колико то било тешко, увијек и изнова имамо снаге да обнављамо све оно што је добро, у нама и око нас.

Дан је био пријатан и не претјерано топао и у таквој атмосфери дјеца предвођена директором љубинске школе Душком Ћоровићем, својим наставницима и вјероучитељима су кренули у манастир Житомислић гдје су их, на свој уобичајен, пријатан и братски начин дочекали монаси Константин и Гаврило. Отац Константин је поздравио присутне и поучио их такоће бурној и мученичкој историји житомислићког манастира, као и напорима и снази игумана Данила са братством да обнови ову древну Светињу. Послије поуке браћа монаси су угостили и послужили све присутне који су тада са новим полетом кренули ка Мостару и његовим Светињама.

У Мостару су, наша дјеца, посјетила Храм Рођења Пресвете Богордице – стару цркву, Саборни храм Свете Тројице који се хвала Богу обнавља као и црквени живот у Мостару и Владичански двор гдје их је дочекао, показивао им и говорио им, љубазни и сусретљиви, ђакон Бранислав Рајковић. На крају је све поздравио и благословио отац Радивој Круљ, добри домаћин и архијерејски намјесник наше епархије.

Стекавши нова, а веома важна сазнања ученици из Билеће, Љубиња и Берковића, који су између осталог уживали и у новим познаствима и дружењу, што је такође био један од пропратних циљева планираног излета, су се лагано упутили својим домовима.

Слава хора Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца у Требињу

У недjељу шесту по Васкрсу – Слепога, 17. маја 2015. године Господње, на празник Свете мученице Пелагије Тарсијске, хор Саборног храма, прославио је своју славу Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца. Свету Литургију је служио старјешина Саборног храма Светог Преображења Господњег, јереј Младен Жуловић са братством Саборног храма и јерејем Борисом Радовићем, парохом будванским, из Митрополије Црногорско-приморске, који је са хором Светог Јевстатија Превлачког из Будве увеличао Славу нашег хора. Након Светог Јеванђеља пригодном бесједом обратио се о. Младен, честитајући Славу хору Саборног храма, са захвалношћу о. Борису и хору из Будве на њиховом труду и доласку. Послије Свете Литургије чланови хора су, са свештеницима и гостима, након освећеног колача и кољива, подијелили трпезу љубави, у Епархијском дому у Требињу, уз пјесму и славску радост.

ЦО Требиње