Daily Archives: 23. маја 2015.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов у посјети СПЦО Мостар

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов посјетио је данас Саборну цркву у Мостару, чија обнова је у току и обећао да ће размотрити на који начин је могуће помоћи реконструкцију овог храма. Иванцов је истакао да је ријеч о врло значајном храму и да је желио да се увијери како радови на обнови напредују.

„Ужасно је што је овај храм био срушен, Српска православна црква /СПЦ/ обавља велики посао на његовој обнови. Видјећемо шта ми можемо урадити“, рекао је руски амбасадор.

Иванцов је навео да постоји могућност веће сарадње Русије са Мостаром у економском смислу и области туризма, али да ће то бити тема друге посјете.

Мостарски парох Радивоје Круљ упознао је Иванцова о обнови Саборне цркве и животу Срба у долини Неретве.

Круљ је посјету амбасадора Русије оцијенио јако важном и изразио наду да ће руске институције помоћи обнову Сабрне цркве, јер је и руски народ дао велику помоћ када је овај храм грађен.

/СРНА/

Награђене требињске ученице

У петак 22.маја 2015. године у Руском дому у Београду, свечано су уручене награде свим награђеним ученицима на конкурсу „ОТАЦ“ који су расписали „Светосавско звонце“ и МФЈПН. На самом почетку све присутне је поздравила Радмила Мишев, главни и одговорни уредник „Светосавског звонца“ и Наталија Коцев, руководилац МФЈПН. Велика радост дјечице је била што су им награде додјељивали кошаркаш Дејан Томашевић, који је и предсједник Православног спортског друштва „Света Србија“ и Вук Росандић фронтмен групе Руж.

Прошлогодишњој награђеној ученици Сари Колак из Основне школе „Вук Караџић“ Требиње, ове године су се са наградама придружиле и њене колегинице из одјељења Миа Шакотић и Теодора Сарић.

У категорији ученика од 13 – 15 година између 225 литерарних радова, стручни жири је додјелио друго мјесто нашој Мии Шакотић. А у ликовном стваралаштву узраст од 13 до 15 година између 279 радова наша Теодора Сарић је освојила треће мјесто.

После свечане додјеле награда ученицима и њиховим наставницима, освежени и оплемењени, укрепљени Духом Светим и благодаћу, ученици су обећали нове радове, а све у жељи да се поново са својим друговима нађу на једном оваквом мјесту.

Жана Пажин