Daily Archives: 29. јуна 2015.

Видовдан у Величанима

И ове године у Величанима празник св. кнеза Лазара је обиљежен литургијским слављем. Литургију је служио јереј Младен Жуловић. После литургије служен је парастос пострадалим у јами Ржани До.

Видовдан на Влаховићима

Влаховићи, некада највеће херцеговачко село, у којем данас живи једва неколико десетина становника, и ове године угостило је велики број Влаховићана разасутих широм свијета као и њихових рођака, пријатеља и познаника из околних мјеста.

Традиционалну видовданску литургију на Влаховићима, у присуству неколико стотина људи, служио је парох љубињски Саша Којовић. Средњовјековна црква Светог Кнеза Лазара била је претијесна да прими све вјернике који су и ове године, по ко зна који пут походили видовдански сабор на Влаховићима.

Црква на Влаховићима је један од најзанчајнијих историјских и духовних споменика у источној Херцеговини, а средњовјековни ктиторски натписи у цркви свједоче о вишевјековном поштовању наслијеђа косовских јунака.Послије литургије, чланови Фолклорног друштва Љубиње, извели су пригодан културно умјетнички програм, а представници Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ уручили су награде добитницима традиционалног Видовданског конкурса за ученике, средње и основне школе – за ликовне и литерарне радове, као и награду за најљепши ћирилични рукопис.

По завршетку официјелног дијела програма присутни су наставили дружење све до касних поподневних сати.

Видовдан у селу Кула

У недјељу, на Видовдан 28.06.2015.г., у насељу Кула код Коњица служена је Света Литургија на сеоском гробљу. Светој Литургији, коју је служио парох коњички јереј Милан Бужанин, упркос лошем времену присуствовало је двадесетак пријератних становника овог и околних села. Свештеник Милан је након Св.Литургије позвао пријератне становнике овог села да се враћају у своје село и да пазе и одражавају своја имања, у овом до рата српском селу. У насељу Кула не живи ни једна породица и село је потпуно напуштено након потписивања Дејтонског споразума и повлачења Војске Републике Српске. Након Св.Литургије домаћини су уприличили трпезу љубави за све госте.

Видовдан у Габели

На Видовдан 28. јуна 2015. године, у Габели служена је Света Литургија и помен за пострадале Србе у Другом свјетском рату. Велики број Срба из Чапљине и Метковића, од чега из саме Габеле сто тридесет и осам мушкараца и двије жене, у року од неколико дана пред Видовдан 1941. године, усташе су одвеле и бациле у јаму Опузен под Тополама. Они су 1946. године пренесени из јаме у гробницу поред храма Успења Пресвете Богородице у Габели, на којој је послије службе одржан парастос. Свету Литургију и помен служио је јереј Борис Чоловић, парох метковачки уз саслужење, пароха чапљинског јереја Марка Гојачића, a уз присуство бројних потомака пострадалих, који се сваке године сабирају да обиљеже годишњицу страдања својих најмилијих.