Daily Archives: 16. августа 2015.

Прослављена слава храма у селу Главска

Данас је у требињском селу Главска, прослављена слава храма – Пренос моштију светог архиђакона Стефана.

Мјештани овог села, сваке године, заједно са родбином и пријатељима прославе крсну славу своје цркве. Тако је било и данас. Више десетина мјештана и њихових пријатеља окупило се на светој литургији коју је предводио свештеник Момчило Пејичић. Послије богослужења, испред црквеног одбора, присутне је уз здравицу поздравио Славко Милишић. За све присутне мјештани су припремили посну трпезу, уз коју се наставила прослава овог празника.

Црква светог архиђакона Стефана je средњевјековна црква, што потврђују бројне средњевјековне гробнице – плоче. Према народном предању, које се често показало тачним када су у питању цркве јужне Херцеговине, ова црква пуно је старија. Као и већина цркава овог краја, и црква светог архиђакона Стефана и гробље око ње, оштећена је и оскрнављена у рату 1991 – 1995 од ХВ. Послије рата, и црква и гробље више година су обнављани, да би 2014. године обновљена црква била освјештана.

Требињско насеље Главска у историјским изворима наводи се као важно мјесто, често спомињано током спорова и сукоба између Требиња и Дубровника у прошлости. Поред села пролазио је римски пут из Цавтата преко Главске, Пољица, Требињског поља и Требиња, даље на сјевер. Главска се 1436. године налазила у посједу српске (требињске) властеле Павловића. У Средњем вијеку у Главској живјела је српска (требињска) властела Старчић, за које се каже да су били најближи сусједи, али и највећи противници Дубровника. Спомињу се у дубровачкој архивској грађи преко 100. година, као нпр. властелин Баљин Старчић, 27. 10. 1427. године, због сукоба у вези граница посједа ове породице у Конавлима. Младош Млађеновић из Главске у Површи спомиње се 28.09.1449. године. 1468/69 у Главској се наводи 14. кућа, 6. неожењених, као и годишњи порез од 1200. акчи.

1475/77 у посједу властелина (спахије) Младуша Старчића налазило се читаво село Главска. Он се наводи и као лаки оклопник у случају рата. Исте године у Главској се спомињу Остоја Тарсић и његови синови Добрашин и Добровој.

1466. године, послије Требиња, села: Полице, Главска и Гола Главица падају под турску власт.

1475/77 у Главској се узимала десетина од бостана и десетина на пчеле.

По В. Палавестри, Главска је једно од мјеста у коме су одржавана суђења у споровима између Требиња и Дубровника.

Милан Путица

Св. Литургија у Доњем Селу

У Недјељу 16. 08. 2015. године у Дoњем Селу код Коњица у гробљанској капели служена је Света Литургија. Свету Литургију служио је парох земунски протојереј-ставрофор Лазар Манигода, уз саслужење пароха коњичког јереја Милана Бужанина .Овом догађају присуствовало је око стотину људи углавном становника овог села који су расељени по свијету, али било је и неколико садашњих становника села као и неколико коњичана. Ова капела је срушена у недавно протеклом рату и уз помоћ добрих људи је обновљена. У току је изградља и парохијског дома који је озидан и спреман за покривање. У овом селу је прије протеклог рата живјело углавном православно становништво док сада тамо живи тек неколико православних породица . Након Св.Литургије и освећења темеља домаћин г.Љубо Ћећез припремио је трпезу љубави за све присутне.

Парастос у селу Добригошће

У суботу 15.08.2015. године у селу Добригошће изнад Јабланице седми пут послије рата одржан је скуп братстсва Манигода. Скуп је почео служењем парастоса у сеоском гробљу . Парастос су служили протојереј Лазар Манигода свештеник из Земуна и парох коњички јереј Милан Бужанин, а онда се присутнима пригодном бесједом обратио протојереј Лазар Манигода. По завршетку парастоса сви су позвани за трпезу љубави. Овом скупу присуствовало је око седамдесет људи из овог села расељених по свијету као и неколицина данашњих становника Јабланице родом из овог села. Треба напоменути да је у овом селу прије рата живјело педесетак породица а сад не живи ни једна , а само у Јабланици живи неколико углавном старијих породица Манигода.