Daily Archives: 15. септембра 2015.

Епископ Атанасије Јевтић – професор емеритус

Сенат Универзитета у Београду доделио Његовом Преосвештенству умировљеном Епископу захумско-херцеговачком проф. др Атанасију Јевтићу, редовном професору Православног богословског факултета Универзитета у Београду у пензији, звање професор емеритус.

Универзитет у Београду обележио је 207 година постојања свечаном академијом која је 14. септембра 2015. године одржана у Свечаној сали Ректората Универзитета. Круна свечаног програма, који је започео студентском химном Gaudeamus igitur у извођењу Академског хора АКУД “Шпанац” и беседом ректора, проф. др Владимира Бумбаширевића, била је церемонија доделе признања professor emeritus новоизабраним професорима.

На основу члана 67. Закона о високом образовању, члана 136. став 3. Статута Универзитета у Београду, као и члана 8. Правилника о условима и поступку додељивања звања и правима професора емеритуса а на предлог Православног богословског факултета, Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној 10. јуна 2015. године, донео је одлуку којом се проф. др Атанасију Јевтићу, редовном професору Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у пензији, додељује звање – професор емеритус.

Православни богословски факултет доставио је, 30. јануара 2015. године, Универзитету образложени предлог да се у академској 2014/2015.години, проф. др Атанасију Јевтићу, редовном професору у пензији додели звање професор емеритус.

Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној 11. марта 2015. године, образовао је Стручну комисију за припрему реферата са предлогом одлуке за доделу звања професор емеритус у саставу: др Предраг Пузовић, редовни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, др Богољуб Шијаковић, редовни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду и др Војислав Јелић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Стручна комисија доставила је Универзитету реферат са предлогом одлуке за доделу звања професор емеритус проф. др Атанасију Јевтићу дана 3. априла 2015. године.

Реферат и предлог одлуке објављени су на сајту Универзитета у Београду дана 29. априла 2015. године уз напомену да увид јавности траје 30 дана, односно до 29. маја 2015. године. Примедаба на реферат није било.

Сенат Универзитета у Београду, на седници одржаној 10. јуна 2015. године, тајним гласањем, одлучио је као што је наведено у изреци ове одлуке.

Извор: http://www.spc.rs/

Света Литургија и освећење темеља нове капеле У Подосоју

У билећком селу Подосоје у Недељу 15-у по Духовима, а на празник полагања појаса Пресвете Богородице, служена је Св.Литургија и освећени су темељи новог црквеног дома и капеле.

Светом Литургијом началствовао је надлежни парох протојереј-ставрофор Драго Цвијановић, уз саслужење јереја Раденка Копривице из сусједне епархије будимљанско-никшићке, а уз учешће великог броја мјештана овога села и читаве Билеће.

У току богослжења прота Драго се обратио свим присутним осврнувши се на прочитане ријечи из Светог Писма, које нас увијек изнова позивају да идемо путем Христовим који води у Царство Небеско.

Након Св.Литургије обављен је и обред освећења темеља новозапочете црквене куће и капеле који су Подосојани сложно и братски, како то и доликује започели, а на корист и спасење себе и својих породица и свих будућих генерација који овдје буду живјели.

Нарочиту помоћ при изградњи, указао је господин Ранко Бошњак, који је скоро у подпуности финансирао градњу овога дома.