Daily Archives: 23. јула 2016.

Освећење темеља капелице Светих Српских Новомученика у Горњем Храсну

У суботу, 23. јула на празник Светих 45 мученика из Никопоља и преподобног Антонија Печерског освећени су темељи капелице у Горњем Храсну. Темеље капелице осветио је епископ ЗХиП Г. Григорије уз саслужење пароха чапљинског јереја Марка Гојачића и ђакона Владимира Вукановића. 75. година од страдања мученика из села Горње Храсно, мученицима се гради ново место где ће њихове свете мошти почивати. Трудом мештана овог села почело се припремним радовима на капелици а у плану је да се уради и пројекат санације храма светог Јована као и школе која се налази у комплексу храма.

Књижевни портрет Владимира Пиштала

Дучићев поглед на Црквини, љубитељи писане ријечи, смирај дана, љетна ноћ и Владимир Пиштало. Дивно вече и диван повод који је окупио велики број искрених љубитеља књижевног дјела овог чудесног генија савремене српске и свјетске књижевности. Разговор је текао динамично уз представљање рада и дјела именованог, али и уз читање одломака из његове познатије књиге „Тесла портрет међу маскама“, гдје је сам аутор на диван и себи својствен начин увео слушаоце у своју визију Теслине стварности не мијењајући ток реалности историјског оквира у којем га памтимо као научника, дјечака из Смиљана, сина својих родитеља, и великог свјетског задужбинара са преко 700 различитих изума и патената које је уз своје визије будућности несебично оставио свијету на поклон. Читајући нам своје виђење Тесле у тим кратким језгровитим причама, писац је присутну публику одвео на тренутак у ту стварност која је животна и једноставна, проста и прихватљива,нова и необична, а која је запамћена до сада углавном на једноставан начин простог слагања историјских чињеница.

Требињска публика је имала прилику и да чује одломке из нове књиге у припреми о нашем нобеловцу Иву Андрићу, опет као причу испричану етички тачно, али опет умјетнички смјело и неочекивано што код читаоца управо и буди жеђ да истражује читајући је и да се изненађује животом онога о коме је мислио да је све речено. Вечерас нам се Владимир открио искрено и људски не као читаоцима, већ као својим најмилијима, показујући још једном да иза великог дјела, стоји велики рад, иза великог сазнања, велико истраживање, иза великог успјеха, велики труд и надасве пажња којом је овај дивни човјек испуњен а која га уводи у прекрасни свијет спознаје стварности других, коју он претвара у нешто лијепо и узвишено.

Испред читалаца Библиотеке „Св.Јустин Ћелијски“ остаје нам да му захвалимо што се одазвао нашем позиву и што је својом пажњом, нашу стварност претворио у једно дивно и надахнуто вече.

о. Александар Илић