Daily Archives: 26. септембра 2016.

Храмовна слава у Челебићима

У Недјељу 25.септeмбра 2016.г. у насељу Челебићи код Коњица прослављена је храмовна слава. Свету Литургију служио је јереј Милан Бужанин, уз саслужење протонамјесника Славише Ђурића пароха бугојанског и јереја Марка Ђурића пароха купрешког. Отац Милан је све присутне поздравио пригодном бесједом, а након свете Литургије и Литије отац Славиша пресјекао је славски колач уз учешће и присуством многобројног благовјерног народа из Челебића, Коњица, Јабланице и околних села и насеља .У наставку је приређена трпеза љубави испред Цркве коју су припремили домаћин Мирко Вујичић са својом породицом, а припадници Оружаних Снага БиХ су пружили несебичну подршку материјално техничким средствима и присуством војника из касарне у Билећи.

Црква Успења Пресвете Богородице саграђена је 1860.г. залагањем и трудом домаћина Марка Манигоде из мјеста Добригошће, који је мученички пострадао од турских зулумћара, а у протеклом рату је била уништена и девастирана у потпуности а обновљена је 2011.г.

120 година Саборног храма Св.Саве у Билећи

У Недељу 14. по Духовима, 25/12 септембра 2016. године Господње у Билећи је свечано прослављено 120 година постојања Саборног храма Светог Саве српског. Храм који је десетљећима био, а и даље остао срце духовног живота у овом херцеговачком граду, достојанствено и тихо, прославио је овај јубилеј. Вјерни билећки народ који се редовно окупља на богослужењима у овом светом храму, заједно са својим свештеницима припремио је и прославио овај за њих јако важан догађај. Тога дана на првом мјесту одслужена је Света Литургија, што је и најважнији дио ове прославе, како је то нагласио и сам старјешина Саборног храма протојереј-ставрофор Небојша Коловић, који се такође осврнуо у својој бесједи и на све оне који су градили овај свети храм и служили у њему. Њему су саслуживала преостала двојица билећких свештеника, јереј Данило Боро и јереј Александар Грчић. Након Св. Литургије изашло се у порту храма гдје је уприличено послужење за све присутне. Додатну радост су донијели својом игром и пјесмом, чланови куд- а „Зора Херцеговине„ и пјевачке етно групе „Василисе“, из Билеће.

Свакако је овај дан остао за једно прелијепо памћење и надамо се да ће наш храм и даље кроз вијекове стајати узвишено и спасоносно, за све оне који се у њему окупљају и у њега долазе.

Поклоничко путовање на Острог

У суботу, 24. септембра 2016. године, СПЦО Билећа организовала је једнодневно поклоничко путовање у манастире Острог и Косијерево. У седам часова три аутобуса кренула су ка Острогу да се поклоне Светом Василију Чудотворцу Острошком и Тврдошком.

По повратку из Острога поклоници су обишли манастир Косијерево.

Слава храма Светих Јоакима и Ане у Фатници

У цркви Светих Јоакима и Ане Светом Литургијом, коју је служио надлежни парох Александар Грчић, прослављена је слава храма. Становници Фатнице и околних села, као и они који живе у Билећи и Требињу а потичу са ових крајева, окупили су се у Фатничког пољу око своје светиње.

Сви заједно припремили су трпезу љубави којом су завршили овогодишњу прославу.