Daily Archives: 5. фебруара 2018.

Oдржана традиционална “Светосавска бесједа” у Мостару

У Мостару је у недељу вече одржана традиционална “Светосавска бесједа” поводом празника Светог Саве, коју је први пут у том граду давне 1883. године организовао чувени српски пјесник Алекса Шантић.

На  “Светосавској бесједи”, коју је организовало Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ “Посвјета” Мостар, одржано је предавање о Светом Сави, приказан кратки документарни филм, те уприличен богат пјеснички и музички програм. Програм су употпунили и гости из Основне музичке школе “Свети Роман Мелод” из Невесиња.

Предсједник мостарске “Просвјете” Радивоје Круљ рекао је да СПКД већ неколико година наставља традицију организовања “Светосавске бесједе”. Он је нагласио да су овогодишњи програм спремила мостарска дјеца која похађају православну вјеронауку у основним школама, заједно са својим вјероучитељима.

Круљ је подсјетио да је Свети Сава први српски архиепископ, утемељитељ Српске православне цркве, оснивач манастира Хиландара, учитељ и просвјетитељ.

Св. Арх. Литургија у Саборном храму у Требињу

У недјељу о блудном сину, 4. фебруара 2018. године у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ ЗХиП Григорије уз саслуживање свештеника и ђакона. Послије читања Светог Јеванђеља Епископ Григорије се окупљеном вјерном народу обратио надахнутом бесједом, те на крају ове Свете Службе позвао вјерни народ на учешће у Петом годишњем симпосиону „Теологија у јавној сфери“, који се одржава од 8-11. фебруар 2018.г. у Требињу.

Бесједа Еп. Григорија

Бесједа Еп. Григорија у Саборном храму