Daily Archives: 30. јула 2018.

Храм у Голој Главици прославио крсну славу

У селу Гола Главица код Требиња, послије шест година, у суботу 28. јула је служена Света литургија поводом храмовске славе – Светог Илије, којој су присуствовали мјештани из овог и околних села.

Према ријечима мјештана, храм је саграђен 1436. године, а задужбина је породице Вучетић, која је, у међувремену, изумрла.

Литургија се у овој цркви вршила сваке године за Илиндан и у вријеме пости, али у посљедњих 30 година није служена, већ су тек 2012. поново отворена храмовска врата.

Мјештани кажу да им је данас највећи проблем лош макадамски пут до села и цркве, чија је дужина око 1,5 километара, због чега и не могу да обнове храм на начин како би то жељели да ураде.

Црква се налази на брду Илијина главица, која доминира тим дијелом, са кога се види цијела Требињска површ и дијелови Требињске шуме.

Како се село налази у непосредној близини међуентитетске границе, проблем представља и минско поље, па у један дио атара села мјештани још увијек не смију да улазе.

Извор: trebinjelive.info

Света Литургија у селу Блаце

У Недељу Светих Отаца   29. јула 2018.г., у напуштеном и спаљеном планинском  селу Блаце   код Коњица, у обновљеној Капели  служена је Света Литургија . Свету Литургију служио  је парох  коњички  јереј Милан  Бужанин. Светој Литургији присуствовало је око  осамдесет људи пријератних становника овог и околних села. У планинском селу  Блаце  до протеклог  рата живили су Срби , а од страшних злочина у љето 1992.г. , кад је  село спаљено и извршен стравичан масакр над становништвом које се затекло у селу после заузимања села од муслиманских и хрватских снага,  тамо не живи нити  једна породица нити је обновљена ниједна кућа . Послије Свете Литургије служен је парастос за све пострадале у протеклом рату, а након тога домаћини ,пријератни становници овог села  , припремили су за све присутне трпезу љубави.

Ц.О. Коњиц