Monthly Archives: новембар 2018

Радови на уређењу порти у Богдашићима и Фатници

Ово љето, настављени су радови на уређењу порти цркви у Богдашићима и Фатници, а како се година приближава крају, тако се завршавају и радови. У Богдашићима је завршен плато око цркве и договорено је да се сљедеће године ради на уређењу унутрашњости храма посвећеног Св. Василију Острошком. Радови у Фатници трају већ годинама с обзиром да је било потребно много времена да се изравна терен око ње. Ове године је тај дио посла завршен и плато око Цркве Св. Јоакима и Ане је коначно уређен тако да могу да се започну радови на изградњи парохијског дома, који су такође планирани за сљедећу годину.  

Архијерејска литургија у Љубињу

У храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу, на празник Јована Милостивог 25.11.2018. године, архијерејску литургију служио је Eпископ захумско- херцеговачки и приморски Димитрије. На литургији је крштена малена Нина Ћук. Ово прво богослужење и посјета Eпископа Димитрија учинила је велику радост вјерном народу у Љубињу.

 

Нови парох у Игалу

Српска православна црквена општина и парохија суторинско-крушевичка у Игалу, у недељу 25. новембра, добила је новога пароха. Свету Литургију у храму Преображења Господњег у Игалу служио је новопостављени парох јереј Стеван Дурић уз саслужење о.Благоте Васиљевића, о.Бориса Бандуке и ђакона Милоша Мандића. Овом литургијском слављу присуствовали су вјерници, како из Игала, тако и из околних парохија са подручја Херцег Новог.
По благослову Епископа захумско-херцеговачког Димитрија, архијерејски намјесник требињско-дубровачки протојереј-ставрофор Борис Бандука, новопостављеног пароха јереја Стевана Дурића је представио народу и увео у нову дужност пароха суторинско-крушевичког.
Досадашњи парох протојереј-ставрофор Благота Васиљевић напунио је 45 година активне свештеничке службе. Постављен је за пароха билећког 1973. године, гдје остаје до 19. јуна 1993. године, када је постављен на суторинско-крушевичку парохију.
Новопостављени парох јереј Стеван Дурић у чин ђакона рукоположен је 11. новембра текуће године у храму Свете Тројице у Гацку, а у чин презвитера 21. новембра у Петропавловском манастиру.
Парохија се налази у сјеверозападном дијелу Боке Которске, односно херцегновске општине. Заузима гранични појас према Републици Српској и Републици Хрватској.

Радио емисија „У СРЕТАЊЕ ПРАЗНИКУ“ – 4. епизода

Сваког петка у програму Радио Требиња можете слушати нашу нову седмичну емисију „У сретање празнику“. У емисији, која се реализује кроз сарадњу Радио Требиња и Епархије захумско-херцеговачке и приморске, доносимо појашњење недјељних јеванђељских одјељака, са житијем светитеља или представљањем предстојећег православног празника. Емисију припремају вјероучитељи наше Епархије.

ГОСТ: вјероучитељица ЛИДИЈА БУХА
ВОДИТЕЉ: СУНЧИЦА ПЕШИЋ

Бесједа Владике Григорија у Петропавловом манастиру 21.11.2018.