Daily Archives: 21. новембра 2018.

Празник. Св. Архангела и рукоположење у Петропавловом Манастиру

У Манастиру Св. Ап. Петра и Павла, на Празник Св. Архангела служена је Св. Архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ диселдорфски и њемачки Григорије, уз саслужење Епископа Димитрија и умировљеног Атанасија, каo и више свештеника и ђакона наше Епархије.
У оквиру Св. Литургије, у чин јереја рукоположен је досадашњи ђакон Стеван Дурић, а у служби благодарења и Св. Причешћа, као и заједничкој молитви за нашег новог свештенослужитеља, узео је учешће и велики број вјерника. Послије Св. Јеванђеља, пригодном бесједом о значењу данашњег Празника и значају свештеничке службе, обратио се Владика Атанасије, а са пар ријечи поуке, на крају Св. Литургије и Владика Димитрије.
Након богослужења, у манастирској трпезарији је за све окупљене припремљена заједничка празнична трпеза, током које је новог јереја, али и све окупљене поздравио и поучио Владика Григорије.

Бесједа Владике Атанасија

Поздравна ријеч Владике Григорија

Слава храма на Мекој Груди

У Трновом долу, надомак села Мека Груда, 21. новембра служена је света Литургија. На мјесту гдје је Влатко Вуковић причестио своју војску пред одлазак на Косово и након толиких вијекова вјерни народ се окупља око своје светиње и прославља светога Архангела Михаила. Kрсни хљеб, жито као и трпезу љубави припремио је овогодишњи домаћин славе господин Милан Вуковић са породицом а част да буде домаћин славе следеће године припала је господину Саву Вуковићу.