Monthly Archives: децембар 2018

Кићење бадњака и пакетићи за најмлађе у Билећи

Прошле суботе, окупили су се око нашег храма чланови хора и билећка дјечица у пратњи родитеља, вјероучитеља и великог броја суграђана да би заједнички окитили порту храма и бадњаке. Чланови Омладинске организације „Језерине“ побринули су се за уређење дворишта саборишта те су уз лијепо дружење, новогодишње пјесме најмлађим становницима Билеће подијелили 500 пакетића.

 

Претпразничко дружење првачића са парохијским свештеником

У ЈУОШ „Свети Василије Острошки“ у сриједу, 26. 12. 2018. године, поводом предстојећих божићних и новогодишњих празника, уприличено је дружење најмлађих ученика са парохијским свештеником  о. Александром Илићем.
Отац Александар је са првачићима разговарао о Божићу и подијелио им слаткише које је и ове године припремила ЦО Требиње. Дјеца су као уздарје даровали дивне рецитације о Божићу и св. Николи, које су научили уз помоћ својих вриједних учитељица.

Вјероучитељица Мирјана Зиројевић

Света архијерејска литургија у Дубровнику

У недјељу 30. децембра свету архијерејску литургију у храму Благовијештења Пресвете Богородице у Дубровнику служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, уз саслужење свештенства овог храма и епархијског и дубровачког ђакона. Ово је била прва пастирска посјета дубровачкој парохији архијереја Димитрија, послије његовог устоличења на трон херцеговачких епископа. Многобројном народу, који га је са радошћу дочекао и поздравио, еп. Димитрије се обратио тумачећи један дио данас прочитаног јеванђеља, стављајући нагласак на вјеру пророка, апостола и светитеља. Када их слиједимо и на њих се угледамо, рекао је епископ, ми не треба да их опонашамо у свему. То нити је могуће, нити је потребно. Оно у чему треба да личимо на њих је њихова непоколебљива вјера у Господа (зато у тропару и пјевамо – „вјером си оправдао оце, Христе Боже“). Та вјера је оно што је њих кријепило и руководило, и на тој истој вјери треба да почива и живот нас данашњих хришћана. Међутим, треба схватити и то да вјера није просто увјереност у нешто, него одговор на Божији призив и то такав одговор који ствара заједницу. Дакле, она вјерне води прожимању са Богом, што нашем животу даје вјечни смисао. На крају, одлазећи, епископ се топло поздравио са присутнима, пожелио им срећан Божић и обећао да ће им убудуће чешће долазити.

 

Бесједа о. Владана Перишића, Лука 11, 47-12,1

Билећа: Витлејемска пећина украсила основну школу

РТРС – У школама у Српској завршена је настава у првом полугодишту. Свечаном приредбом ученици Основне школе “Свети Сава” у Билећи прославили су успјешан завршетак првог полугодишта.

Мале, али вриједне руке билећких основаца, овогодишње празнике учиниле су посебним. У част најрадоснијем хришћанском празнику Божићу, израдили су Витлејемску пећину.

– Радили смо пећину три седмице. Био је то тимски рад, потрудили смо се да све битне елементе направимо, ту је звијезда, пећина, Марија, Јосиф и све је у духу Божића и празника – прича Милица Носовић, ученица осмог разреда, а њен школски колега Новак Уљаревић напомиње да се сређивало и школско двориште: 

-Нас неколико ученика смо радили око украса школе. Све је ручни рад, радили смо све од папира, радили смо неколико дана.

У украшавању школе и школског дворишта учествовали су сви. Како ученици, тако и наставници. На заједничко задовољство израдили су јединствен кутак.

– Ученици ликовне секције су радили разним материјалима уз моју помоћ, бојили смо и сијекли од стиропора и стиродура, правили смо фигуре Богородице, Св. Јосифа, поклоњење мудраца који доносе поклоне Христу – истиче Драго Вучић, наставник ликовне културе у Основној школи “Свети Сава” Билећа.

Срђан Милошевић, вјероучитељ у Основној школи “Свети Сава” истиче значај Божићних празника.

– Хтјели смо прије свега да пренесемо радост свима млађима и старима, да се порадују и да идемо у сусрет Божића. Мир Божији, Христос се роди.

Витлејемска пећина ове године засијала је у билећкој Основној школи “Свети Сава” први пут и на најљепши начин.

Више на : https://www.rtrs.tv