Daily Archives: 3. априла 2019.

На Благовијести отварање музеја у манастиру Житомислић

На Благовијести, 7. априла, у манастиру Житомислић, код Мостара, биће отворен музеј у којем ће бити изложена вриједна манастирска ризница, враћена након 27 година у ову светињу, а чини је збирка икона и умјетнина која је међу три највеће у БиХ.

У музејској поставци коју ради професор доктор Љиљана Шево, налази се педесетак икона из периода од 16. до 18. вијека – дјела српских, итало-критских и руских аутора. 

„Међу српским иконама најзначајније су `Житомислићке двери`, које се приписују иконописцу, мајстору Радулу и оне на иконостасу, дјело Георгија Митрофановића. Једна од важних је и икона Богородице из итало-критске групе, коју је сликао Андреј Рицос и једна је од четири такве у свијету. Иконе су рестауриране и враћене у Епархију“, каже за Срну игуман манастира Житомислић Данило Павловић. 

Осим икона, манастир посједује и шест јако вриједних књига, од којих су пет рукописи, а најстарија датира из 14. вијека. 

У музеју ће бити постављена и збирка сребрених предмета за црквену употребу, углавном из 17. вијека. 

„Ова збирка икона и умјетнима једна је од три највеће у БиХ. Једна је у Сарајеву у Старој цркви, друга је у Тузли. Дуго смо чекали на изградњу музеја да би се ове умјетнине могле чувати у адекватним условима, али и бити изложене“, наводи игуман манастира Житомислић. 

Игуман Павловић каже да ће на Благовијести, које су и манастирска слава, у 9.00 часова литургију служити Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије. 

У подне ће бити отворен музеј, у којем ће бити изложена вриједна манастирска ризница, коју су 1992. године спасиле монахиње овог манастира. 

Музеј ће отворити директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, будући да је та институција Републике Српске у највећој мјери финансирала изградњу овог објекта, а помогло је и федерално Министарство културе. 


„Манастир Житомислић посједује велику музејску збирку. То су умјетнине које су монахиње које су живјеле у овом манастиру до посљедњег рата успјеле да спасу од ратних дејстава и пренесу у Србију“, каже игуман Данило. 

Он додаје да Манастир из године у годину посјећује све већи број православних ходочасника, али и страних туриста. 

„Овај музеј биће јако значајан за Манастир и све који га посјете и биће отворен током цијелог дана и свима доступан“, каже игуман. 

Игуман подсјећа да је знатан дио манастирске ризнице, нарочито библиотеке и архива изгорио у Другом свјетском рату, када је побијено и цијело братство. 

„Остало је оно што је било у цркви, јер она није паљена и пљачкана у Другом свјетском рату. У посљедњем рату те ствари су спашене, а Манастир је опљачкан, запаљен, па порушен“, каже игуман Данило. 

Манастир Житомислић саграђен је 1566. године, исте године када и Стари мост у Мостару. 

Задужбина је породице Милорадовића, која је 1566. године од невесињског кадије добила дозволу за обнављање манастира, што указује да је на том мјесту и раније постојао храм. 

Од тада до данас манастир Житомислић је најзначајнији духовни и културни центар православних вјерника у Херцеговини. У њему је 1848. године отворена прва богословска школа у БиХ, а касније школа за описмењавање српске дјеце.  
Манастир је обновљен 2005. године, када га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле. Проглашен је за национални споменик БиХ. 

Манастир је посвећен Благовјештењу Пресвете Богородице и налази се у мјесту Житомислићи, двадесетак километара јужно од Мостара, на лијевој обали Неретве. 

Сада је ово мушки манастир и у њему, осим игумана, живе још четири монаха.   

Срна

Tакмичење из Православне вјеронауке

У суботу, дана 30. марта 2019. године, организовано је такмичење из Православне вјеронауке за ученике шестог разреда основне школе. Домаћин овогодишњег такмичења је била ЈУ ОШ “Свети Сава“ – Љубиње. У години у којој наша Црква обиљежава 800 година аутокефалности, тема је била: “Свети Сава и самосталност Српске Православне Цркве.“ Учешће су узели ученици из свих општина епархије ЗХиП, а најбољи су били:
         

1. Василије Шукић, (вјероучитељ: Миљан Лукета), ЈУ ОШ “Његош“ – Берковићи
2. Ивона Црногорац, (вјероучитељица: Мирјана Зиројевић), ЈУ ОШ “Свети Василије Острошки“ – Требиње
3. Лидија Мијатовић, (вјероучитељ: Игор Мастиловић), ЈУ ОШ “Свети Сава“ – Љубиње
4. Владимир Илић, (вјероучитељица: Вања Шуловић), ЈУ ОШ “П. II П. Његош“ – Билећа
5. Наташа Копривица, (вјероучитељ: ђакон Славко Лаловић), ЈУ ОШ “Свети Сава“ – Гацко
6. Анамарија Вишњевац, (вјероучитељ: Драго Миловић), ЈУ ОШ “Ристо Пророковић“ – Невесиње

Свим учесницима су уручене дипломе и награде испред Републичко педагошког завода Републике Српске и епархије ЗХиП. Захваљујемо се свим учесницима овог такмичења, који су заиста одлично урадили тест, њиховим учитељима, координатору за вјеронауку у Епархији Захумско-Херцеговачкој и Приморској јереју Александру Шмањи,а  нарочиту захвалност дугујемо школи домаћину, њеном директору господину Перу Сикимићу, за пријатну атмосферу и одличну организацију. Такмичење је протекло у пријатном дружењу и хришћанској љубави уз мото: “Да се лијепо дружимо и Богу вјерно служимо.“

Добро чинити да нам не досади, јер ћемо у своје вријеме пожњети ако не малакшемо. Зато, дакле, док имамо времена, чинимо добро свима. Гал. 6, 9-10.

вјероучитељ: Игор Мастиловић