Daily Archives: 16. септембра 2019.

Слава Цркве Светог Пророка Захарија и праведне Јелисавете у Јабланици

У недјељу 15.09.2019.г. поводом Храмовне славе служена је Света Литургија у  Храму  Св. Пророка Захарија и праведне Јелисавете. Свету  литургију служио јe јереј Mилан Унковић парох из Лас Вегаса уз саслужење пароха паљанског јереја Дејан Бакмаза и домаћина пароха коњичког протојереја-ставрофора  Милана Бужанина. Након прочитаног Јеванђеља присутном народу обратио се отац Милан Унковић пастирском бесједом. Осим великог броја вјерника, који су дошли са готово свих страна расејања, присутни су били и Главни имам јабланички Екрем еф. Хоџић, богослов Католичког богословског факултета Томислав Рајић, начелник Општине Јабланица Салем Дедић као и представници јавних установа из Јабланице.

Цркву Св.Пророка Захарија и Праведне Јелисавете саградио је ктитор Славко Ристић-Грга уз помоћ општине Јабланица, Владе ХНК/ХНЖ, Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори, Удружења коњичана Републике Српске, честитог братства Манигода, породице Јелачић као и бројних других приложника.

Након свете литургије парох Милан Бужанин се укратко захвалио свим присутним вјерницима, гостима и донаторима , те позвао све присутне на чашу разговора уз припремљено послужење у порти храма.

Слава певничког хора Саборног храма у Требињу

У недељу 13-ту по Духовима, када наша Света Црква празнује Сабор Српских светитеља, певнички хор нашег Саборног храма у Требињу, прославио је своју молитвену заштитницу Свету Анастасију, мајку светог оца Саве. Сабрани око Христа Господа и Светих из рода нашега, учествовали смо у Трпези Господњој, приневши песму као уздарје на највећи Дар који нам Господ на литургији даје. Радост деце за певницом и пажња са којом су учествовали у литургији, сведочили су и данас, да Господ из уста деце и одојчади чини себи хвалу (Пс.8,3). Радост празника и сусрета продужена је за трпезом љубави уз песму и дружење.

Кординатор хорова Саборног храма у Требињу
парох Никола Јанковић