Daily Archives: 15. октобра 2019.

Посјета хора „Св.Василије Тврдошки и Острошки“ Салцбургу

Хор Светог Василија Тврдошког и Острошког , који дјелује при Саборној Цркви у Требињу, био је од 11. до 13. октобра ове године у посјети нашој цркви у граду Салцбургу.

Хор је наступао три пута. Први пут после вечерње уочи празника, други пут на литургији на дан празника, а након тога у сали у којој је организован ручак као и пригодан културно-умјетнички програм.

Празник Покрова Пресвете Богородице прослављен је 13. октобра из практичних разлога. Литургију је служио епископ Моравички Антоније Пантелић, који је одржао предавање након празничне вечерње на тему „Актуелно стање у Православљу са посебним освртом на догађања у Украјини“.

Наши пјевачи са диригентом проф. Стојанком Гудељ, су задивљени срдачном добродошлицом коју им је  припремила наша Црква, на челу са њиховим свештеницима. Хор жели да изрази неизмјерну захвалност братству храма у Салцбургу  проти Драгану Ерићу и оцу Зорану Врбашком који се побринули за превоз, смјештај, као и сами боравак у Салцбургу.

Током боравка, посјећене су неке знаменитости града Салцбурга.

Захвалност хора Св. Василија иде и Црквеној Општини требињској, која је помогла ово путовање.

Слава храма на Моску

Празник Покрова Пресвете Богородице свечано је прослављен и ове године на Моску. У  Недјељу уочи празника, Свету Литургију служио је надлежни парох јереј Данило Боро. После светог причешћа и литије око храма, освећено је жито и преломљен је славски колач. Домаћин славе ове године био је Миро Бутулија, а за домаћина следеће године изабран је Илија Глоговац.

Поклоничко путовање из Билеће за Манастир Острог

У организацији СПЦО Билећа, три аутобуса  вјерника из Билеће, на челу са свештеником Aлександром Шмањом упутили су се у Манастир Острог, на поклоњење Светом Василију Острошком и Тврдошком. По повратку из Острога поклоници су обишли Манастир Косијерево.