Daily Archives: 9. децембра 2019.

Ближњи – сродници по милосрђу

Иди, па и ти чини тако – ријечи су којима Христос завршава разговор са закоником, усмјеравајући њега, али и све нас, на пут ка животу вјечном, указујући претходно на једну деоницу, између Јерусалима и Јерихона, односно на релацију између једног рањеника и једног Самарјанина. Говорећи управо о том односу, са те деонице, о баш том разговору, са тим истим усмјерењем.., отац Младен Жуловић, старјешина требињског Саборног храма, тумачио је 53. зачало Еванђеља по Луки, означавајући милосрђе као праву мјеру сродства међу људима. У ову Недјељу, двадесет пету по Педесетници, на Оданије Ваведења, а о Спомену Светог свештеномученика Климента, Светом литургијом началствовао је презвитер Мирослав Бошковић, парох дубровачки. У навечерје Празника, Вечерње богослужење, са вјерним народом служио је отац Александар Илић.
Фото и аудио запис са богослужења погледајте и послушајте у наставку.


Особа за културу и медије Епархије ЗХиП,

Бранислав Рајковић, ђакон

Слава храма у Дражиндолу

У требињском насељу Дражиндолу, у недјељу 8. децембра, прослављен је Свети Климент, свештеномученик и епископ Римски, који је слава храма и крсна слава најстаријих породица овог требињског краја. Храм Светога Климента у Дражиндолу потиче из XVI вијека. 

Свету Литургију служио је надлежни парох требињски, протојереј-ставрофор Борис Бандука, уз саслужење вјерног народа овога краја. У току Литургије преломљен је крсни хлеб и освештано славско жито.

Добри домаћини, за све присутне, припремили  су славско послужење.