Daily Archives: 22. јануара 2020.

Епископски савјет: Спремни смо да се о Закону разговара, али на начин који ће уважавати обје стране у дијалогу

Саопштење Епископског савјета
Српске Православне Цркве у Црној Гори
Никшић, 22. јануар 2020.

Епископски савјет Српске Православне Цркве у Црној Гори је данас у Консисторији у Никшићу одржао сједницу у проширеном саставу, којој су присуствовали и чланови правног тима за израду иницијативе за оцјену уставности дискриминаторног Закона о слободи вјероисповијести.

Констатовано је да је текст иницијативе доведен у завршни фазу након што су обављене озбиљне консултације са најширим кругом правних стручњака. Разматрано је и предузимање других правних мјера које би предуприједиле и отклониле штетне посљедице овог закона, не само по Цркву, него по свеукупно црногорско друштво.

Епископски савјет се упознао и са правним активностима које су досад Патријаршија и Свети Синод наше помјесне Цркве предузели у циљу правног оспоравања односног закона.

Због великог интересовања јавности у погледу разлога због којих иницијатива још није поднесена Уставном суду од стране Цркве, слободни смо да јавност обавијестимо да у складу са одредбом чл. 36 тч. 3 Законом о Уставном суду, тај судски орган, може и сам покренути поступак оцјене уставности правних аката, особито имајући у виду један број очигледно неуставних одредби овог закона, и то, прије свега, оних који се тичу историјски стеченог правног субјективитета Цркава и вјерских заједница и неприкосновености права њихове својине. Како је најављено, иницијатива ће бити поднесена у најскорије вријеме.

Жалимо због грубих манипулација које су у медијима ових дана износили највиши државни званичници, одбијајући притом сваку оптужбу да се иза активности наше Цркве крију било какви и било чији политички или идеолошки интереси. Овом приликом нећемо одговарати на њиховe наводе у којима је било још низ историјских и чињеничних нетачности о Цркви у Црној Гори.

Са пуном одговорношћу обавјештавамо јавност да су неистинити медијски написи о томе да су у току разговори Цркве и црногорских власти у вези са Законом, што је, у свом јутрошњем интервјуу, недвосмислено демантовао и лично премијер Марковић, рекавши да позив за дијалог Цркви тек треба да буде послан од стране Владе. Ни они разговори, о којима је јавност већ обавијештена, а који су обављани прије доношења Закона, нису били институционални, инклузивни и истински дијалог. Као и досад, Епископски савјет и овога пута исказује своју пуну спремност да се о Закону разговара, али на начин који ће потпуно уважавати обе стране у дијалогу. Уколико црногорске власти сматрају да могу самостално да намећу теме и рјешења, као што су то раније радили и данас чине, позивајући на дијалог само о примјени Закона – са правом ћемо сматрати да се ради о фингирању позива за дијалог, што ће бити одговорност Владе. Православна Црква је заинтересована да Црна Гора у свом правном систему има најбољи могући закон који уређује питања вјерских слобода и правног положаја вјерских заједница.

Уз благодарност свим православним вјерницима и другим грађанима Црне Горе и шире, који се у незапамћеном броју окупљају на улицама својих градова, и овом приликом шаљемо јасну поруку да наши молебани и литије нису, како се погрешно тврди и са највиших државних адреса, усмјерени против државе Црне Горе. Управо је супротно – све то чинимо за њен напредак. Наше молитве су само против безакоња. Што буде мање безакоња, наша земља ће бити боља, а будућност свих њених грађана извјеснија и свијетлија.

Уздајући се у Божију правду, али и у људску одговорност, како оних на власти, тако и свих грађана Црне Горе, позивамо на умножење љубави, мира и слоге, којима ће се побиједити свака братомржња и нетрпељивост.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

БЛИЦ: Владика Димитрије o спорном закону и протестима у Црној Гори

Док молебани и литије у Црној Гори трају непромењеним жаром и бројношћу народа, Закон о слободи вероисповести постао је предмет анализе и међународних организација. Међутим, у свему промиче једно суштинско питање – ко је властан да преговара са црногорским властима?

Дакле – адреса преговарача када је реч о српској страни. Иако је ово питање практично наметнуто, то не умањује његов значај као уосталом ни исход – ко ће и заиста разговарати о такозваном темељном уговору СПЦ и црногорске државе, то јест тамошње власти. Да ли је адреса за преговоре Патријаршија у Београду, односно Синод или Митрополија црногорско-приморска, односно Епископски савет ЦГ и у зависности од тога ко ће сести за сто, може ли зависити какав ће положај СПЦ и добити у Црној Гори?

Усаглашено са Синодом

Дилему у изјави за „Блиц“ разрешава владика захумско-херцеговачки Димитрије. Његова епархија делом је на територији државе Црне Горе и он је један од чланова Епископског савета у Црној Гори, који чине још и владике – будимљанско-никшићки Јоаникије, милешевски Атанасије, умировљени Атанасије, викар Методије и митрополит Амфилохије.

– Епископски савет као такав има пун мандат да преговара са свим релевантним институцијама о питањима која се тичу правних и других послова везаних за епархије СПЦ на територији Црне Горе. Активности Епископског савета у Црној Гори у потпуности су транспарентне и усаглашене са ставовима Светог архијерејског Синода. Дакле, не постоје апсолутно никакви дисонантни тонови између нас, епископа у Црној Гори и највиших црквених тела јединствене Српске православне цркве на челу са патријархом српским – каже владика Димитрије за „Блиц“.

„Јединство наше свете цркве“

Он додаје да је „у вези преговора са Владом Црне Горе о темељном уговору са Српском православном црквом, Епископски савет у Црној Гори у потпуној сагласности са ставовима Светог архијерејског Сабора и Светог архијерејског Синода СПЦ“.

– Епископски савет у Црној Гори чине епископи који своју јурисдикцију имају на простору Црне Горе на челу са митрополитом Амфилохијем и исти је основао Свети архијерејски Сабор 26. маја 2006. године – каже владика.

Он појашњава и какав је статус епархија Српске цркве, а отуда и њиховог легитимитета да одлучују о својој судбини.

– Јасно је да је свака Епархија СПЦ било где у свету правно и економски самостална и регистрована као посебно правно лице, али ниједна наша епархија не чини било шта што није у сагласности са ставовима Светог архијерејског сабора у оквиру јединствене Пећке патријаршије – поручује владика захумско-херцеговачки.

Епископ Димитрије, говорећи за „Блиц“ о дешавањима у Црној Гори, каже да има жељу и потребу да захвали верном народу Црне Горе, али и широм света.

– Што су стали у одбрану своје Цркве и одбрану својих светиња и што тако сложно, мирно и достојанствено истрајавају у одбрани своје Цркве. Дубоко верујем у то да ће светлост која зрачи са лица људи у овим чудесним литијама сама по себи, ако јој останемо верни, учинити да мрак нестане, и да ћемо сви ми скупа од свега овога имати користи пошто су ови догађаји велики духовни капитал. Вера и Црква призване су да сабирају, измирују и уједињују у љубави, правди и истини, честитости и поштењу, слободне људе различитих политичких и националних опредељења и сви ми, и црквени великодостојници и политичари, требало би да послушамо овај пророчки глас народа – истиче владика Димитрије.

Он додаје да је Епископски савет захвалан и свој браћи архијерејима који су на нивоу својих епархија организовали молитвене скупове и предводили литије у знак подршке браћи у Црној Гори.

– На томе се такође показало јединство наше Свете цркве и заиста сматрамо злонамерним све коментаре и поједине наводе којима се покушавају дискредитовати како епископи тако и свенародни молитвени протести у данима када сви заиста сложно сведочимо јединство и саборност наше Свете цркве – каже владика Димитрије.

Извор: БЛИЦ