Monthly Archives: фебруар 2020

У сретање празнику: Међурелигијски дијалог

Гост: Зорица Гојачић, вјероучитељица из Мостара и Чапљине
Водитељ: Сунчица Пешић

Такмичење из вјеронауке – „Диван је Бог у светима својим“

Ученици шестог разреда; Вук Јанковић, Сара Мијановић и Сара Жуловић  ће 29.2.2020. год. своју школу ,,Вук Караџић“ представљати на општинском такмичењу из православне вјеронауке. Они су постигли најбоље резултате на данас одржаном школском такмичењу које је, као и претходних година, подржала ЦО Требиње. Тема цијелог циклуса такмичења, предвиђена за ову годину, је Диван је Бог у светима својим.

вјероучитељица, Миља Тупањанин

Кратки историјат Епархије ЗХиП

На иницијативу свештенства епархије ЗХиП, а са благословом епископа ЗХиП г. Димитрија из штампе је изашла књижица о историјату епархије Захумско – херцеговачке и приморске. Издавач књижице је епархија ЗХиП, те манастир Тврдош. Укупно је одштампано 30 000 примјерака. Издање су помогли секретаријати за вјере у владама Републике Србије и Републике Српске на челу којих се налазе Милета Радојевић и Драган Давидовић.

Овај издавачки подухват је урађен поводом 800 година аутокефалности СПЦ и 800 година установљења наше епархије.

Уводно слово написао је епископ Димитрије, а текст су урадили и уредили: епископ Атанасије, Вук Бачановић, Милош Ивановић и свештеник Радивоје Круљ. Аутори фотографија су: Младен Вујадиновић, Владан Ђукић, Радован Дангубић, Сања Биберџић и Мира Пелкић. Лектор и коректор је Данијела Јелић, а дизајн и прелом је урадио Горан Судар. Књижица је штампана у штампарији Атлантик из Бање Луке.

Књижица је дар епископа и свештенства вјерницима епархије ЗХиП и биће достављена сваком православном дому у епархији.

Кратки историјат Епархије ЗХиП(пдф)

 

 

Друга припремна недјеља поста у Невесињу

У ову припремну недјељу часнога поста, „Недјељу блудног сина“, имали смо једну посебност наше дјеце, средњошколаца, који похађају часове предмета Православна Вјеронаука. Наиме, током претходне двије седмице, дјеца су својим трудом и одрицањем прикупили одређена новчана средства зарад остварења и примјењености своје Хришћанске љубави. Њих петнаесторо, а и остали кроз прикупљање, своје лично одрицање,  је након Свeте Литургије, на којој су се причестили, упутили у домове двије породице, које су недавно остале без својих очева, супружника, обе са по троје дјеце, и при томе сакупљени новац уручили у руке мајки. Прешавши пјешке више од седам километара, уз дружење и разговор. Како су и сами насловили овај ход, „вјеронаука на дјелу“. Радујући се оваквој љубави наше дјеце, засигурно нам се потврђује да на добрим темељима, темељима Христове Љубави почива како наше наслијеђе, тако и надање на васпитање будућих покољења.

Владика Димитрије у Подгорици: ”Борећи се против овог закона, градимо боље друштво

Литију улицама Подгорице, након молебана који је служен у Саборном храму Христовог Васкрсења вечерас је предводио Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Обраћајући се великом броју верног народа, владика Димитрије је казао да му је на уму и срцу, од када су почели ови крсни ходови за одбрану светиња, мисао Достојевског да ће лепота спасити свет.

„Заиста кад гледам ову децу и вас, ваша лица, та мисао се потврђује. Врхунска лепота је лик Господњи, лик нашег Исуса Христа. Његово Свето јеванђеље, Његове поуке, Његова реч и дело, и највише од свега Његова жртва. У часу у којем је највише патио Он није мислио на Себе, него на друге, на ближње, на нас. И зато лепота која ће спасити свет је заиста сваки човек који по угледу на свог Господа не живи себи, него живи браћи и сестрама својим, и живи за будућност ове деце која су са нама вечерас.“

Цитирајући другог, такође, великог руског писца Александра Солжењицина који је рекао да је спасење човечанства у томе да све што се дешава нашим ближњима се тиче и нас самих, владика је казао да свака патња, болест, нечија криза у породици… све треба да нас се тиче и да нас боли. По његовим речима то је оно што је велико у овим литијама јер се ми сабирамо свих ових дана  да би показали да нас се тиче, да нас је брига. Указао је на то да овај свијет данашњи пати највише од равнодушности и небриге за ближњег:

„А ове литије су све само не то. Оне су израз врхунске бриге за Бога и Божије, и за људе и људскост. Оне су израз врхунске бриге и пажње и према свету у коме живимо и према људима са којим живимо, и према држави и друштву у коме живимо.“

Нагласио је да смо дужни и одговорни пред овом светлошћу која се излива у наша срца ових дана.

„Пазимо и будимо одговорни пред овом тајном у којој се сви налазимо и из које црпимо надахнуће. Запушимо уста онима који покушавају да нас оклеветају, говорећи да ми нешто овде рушимо. Ми овде градимо и усавршавамо на боље. Градимо и изграђујемо наша срца, а онда борећи се против овог закона, трудимо се да изградимо и друштво у коме живимо и систем који треба да чува сваког грађанина, и да никог не дискриминише по било ком основу. Ми смо овде због тога“, поручио је владика Димитрије.

Своју беседу Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије завршио је парафразирајући стихове дечијег писца Љубивоја Ршумовића:

„Светиње се бране књигом и песмом о небу, сестрином сузом, мајчином бригом и оним брашном у хлебу. Светиње се бране лепотом и чашћу и знањем, светиње се бране светим животом и лепим васпитањем. Не дамо светиње.“

Извор: Саборник.нет