Daily Archives: 21. фебруара 2020.

Такмичење из вјеронауке – „Диван је Бог у светима својим“

Ученици шестог разреда; Вук Јанковић, Сара Мијановић и Сара Жуловић  ће 29.2.2020. год. своју школу ,,Вук Караџић“ представљати на општинском такмичењу из православне вјеронауке. Они су постигли најбоље резултате на данас одржаном школском такмичењу које је, као и претходних година, подржала ЦО Требиње. Тема цијелог циклуса такмичења, предвиђена за ову годину, је Диван је Бог у светима својим.

вјероучитељица, Миља Тупањанин

Кратки историјат Епархије ЗХиП

На иницијативу свештенства епархије ЗХиП, а са благословом епископа ЗХиП г. Димитрија из штампе је изашла књижица о историјату епархије Захумско – херцеговачке и приморске. Издавач књижице је епархија ЗХиП, те манастир Тврдош. Укупно је одштампано 30 000 примјерака. Издање су помогли секретаријати за вјере у владама Републике Србије и Републике Српске на челу којих се налазе Милета Радојевић и Драган Давидовић.

Овај издавачки подухват је урађен поводом 800 година аутокефалности СПЦ и 800 година установљења наше епархије.

Уводно слово написао је епископ Димитрије, а текст су урадили и уредили: епископ Атанасије, Вук Бачановић, Милош Ивановић и свештеник Радивоје Круљ. Аутори фотографија су: Младен Вујадиновић, Владан Ђукић, Радован Дангубић, Сања Биберџић и Мира Пелкић. Лектор и коректор је Данијела Јелић, а дизајн и прелом је урадио Горан Судар. Књижица је штампана у штампарији Атлантик из Бање Луке.

Књижица је дар епископа и свештенства вјерницима епархије ЗХиП и биће достављена сваком православном дому у епархији.

Кратки историјат Епархије ЗХиП(пдф)

 

 

Друга припремна недјеља поста у Невесињу

У ову припремну недјељу часнога поста, „Недјељу блудног сина“, имали смо једну посебност наше дјеце, средњошколаца, који похађају часове предмета Православна Вјеронаука. Наиме, током претходне двије седмице, дјеца су својим трудом и одрицањем прикупили одређена новчана средства зарад остварења и примјењености своје Хришћанске љубави. Њих петнаесторо, а и остали кроз прикупљање, своје лично одрицање,  је након Свeте Литургије, на којој су се причестили, упутили у домове двије породице, које су недавно остале без својих очева, супружника, обе са по троје дјеце, и при томе сакупљени новац уручили у руке мајки. Прешавши пјешке више од седам километара, уз дружење и разговор. Како су и сами насловили овај ход, „вјеронаука на дјелу“. Радујући се оваквој љубави наше дјеце, засигурно нам се потврђује да на добрим темељима, темељима Христове Љубави почива како наше наслијеђе, тако и надање на васпитање будућих покољења.