Daily Archives: 10. маја 2020.

Поводом Празника Светог Василија Тврдошког и Острошког у Светитељевом родном мјесту Мркоњићи

У уторак 12. маја, поводом Празника Светог Василија Тврдошког и Острошког и Митрополита Херцеговачког, у Светитељевом родном мјесту Мркоњићи биће служена Света Архијерејска Литургија, са почетком у 8.30 часова.

Апелујемо на све, који желе да узму молитвено учешће у прослави Празника, да се том приликом, са смирењем и послушношћу својственом хришћанима, придржавају мјера прописаних од стране надлежних институција везаних за пандемију корона вируса.

Видео презентације ученика вјеронауке

Прошла су два мјесеца откако је почела настава на даљину. На самом почетку смо сви знали да је то велики изазов и неизвјесност. Знали смо да је то тест разумијевања, солидарности, колегијалности, емпатије, тест који сви заједно уз Божију помоћ морамо да положимо. Ученици су уз све наведено за протекла два мјесеца показали и велики таленат, храброст, труд. Усавршавајући се како духовно тако и образовно помјерали су границе својих могућности.

Плод њиховог труда и рада осим задаћа, низао се у ликовним и литерарним радовима, презентацијама, видео клиповима… У прилогу можете погледати двије видео презентације које свједоче о активностима у нашим виртуелним учионицама.

Вјероучитељица: Жанела Пажин

Хоћеш ли здрав да будеш? – Света архијерејска литургија на Црквини требињској

У недјељу раслабљеног, у дан спомена на спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, заједница вјерних, предвођена Епископом захумско-херцеговачким и приморским Димитријем сабрала се на Божанственом благодарењу у Благовјештенском храму на Црквини у Требињу. Уз вјерни народ Епископу Димитрију саслуживали су и требињски презвитери, ђакон, ипођакон, чтечеви и појци.

Тумачећи овонедјељно Еванђеоско зачало, протопрезвитер – ставрофор Борис Бандука поистоветио је бању Витезду са Црквом, у којој смо упућени прије свега једни на друге, сагледавајући потребе ближњих, а не само своје, често себичне потребе: 
 
Бања Витезда јесте Црква и зато нас ова прича подсјећа да смо бића заједнице, сви заједно сабрани на Литургији, која је нови живот у Христу кроз бању Крштења. Стога, управо овдје на Литургији видимо и осјећамо да свако од нас има потребу за другим човјеком, јер једино кроз тај и такав однос можемо постати истински чланови заједнице, Цркве, која нас сједињује са Богом и обезбјеђује нам живот вјечни.
 
Отпуштајући вјерне у миру, Епископ Димитрије нарочито је скренуо пажњу на Христово питање раслабљеном човјеку: Хоћеш ли здрав да будеш? Јер иако често подразумијевамо потврдан одговор, постављање овог питања подразумијева нашу слободу али и нашу истинску вољу и жељу да будемо здрави, да и сами тежимо свјетлости, напуштајући дјела таме.
 
Бранислав Рајковић, ђакон
 

Узбуркање Воде Живе – Света литургија у требињском Саборном храму

Благодарећи Господу и на исцјељењу и избављењу од болести која нас је захватила, старешина требињског Саборног храма, протопрезвитер – ставрофор Младен Жуловић началствовао је саборним Благодарењем вјерних у требињском Саборном храму, а у недјељу четврту по Васкрсењу Господњем.
 
По читању овонедјељног Зачала из Еванђеља по Јовану, отац Младен између осталог је казао: 
 
Први дио овог еванђеоског одјељка, који говори о исцјељењу раслабљеног, као што знате, читамо приликом освећења воде у породичним домовима, а као што сада увиђате, то читање има и свој наставак, који нам говори да Христос долази и исцјељује раслабљеног, дакле није сама вода та која спасава човјека, него то чини Христос… Бог то чини и узбуркањем воде али и непосредним Христовим присуством, у садејству са Оцем и Духом Светим, који је Вода Жива.
 
 

Пријатељи мостарске Саборне цркве и радосне васкршње честитке на различитим језицима

Наши драги пријатељи широм васељене су нам слали васкршње честитке.

С обзиром на то да се радосним васкршњим поздравом Христос васкрсе – ваистину васкрсе поздрављамо наредних 40 дана након празника Васкрсења, овај видео објављујемо на Недјељу о Раслабљеном.

Радујте се!

Као што каже Свети Јустин Ћелијски – да није Васкрслог Господа, да није Васкрсења Његовог, не би ни нас било.

Тијана Башић, вјероучитељица