Monthly Archives: јануар 2021

СЛИКОМ И СТИХОМ УСКЛИКНУЛИ С ЉУБАВЉУ

МУДРА СРПСКА ГЛАВА 
 
    СВЕТИ САВА СРПСКА ГЛАВА, 
    ВЕЛИКА ЈЕ ШКОЛСКА СЛАВА! 
  ЊЕГОВ ЖИВОТ МУДРОСТ КРАСИ, 
  СРПСКУ ДЈЕЦУ КЊИГОМ СПАСИ. 
 
      СА ВИСИНА ОН НАС ЧУВА
  СРПСКУ ЦРКВУ, СРПСКУ ШКОЛУ, 
     ПОДАРИО СРПСКОМ РОДУ
   ВАНВРЕМЕНСКУ ОН СЛОБОДУ 
– СЛОБОДУ ШТО БРАТСТВО БРАНИ, 
    И СЛОБОДУ ШТО НАС ХРАНИ. 
 
    СВАКА КЊИГА, СВАКА ШКОЛА, 
    ЊЕГОВ СВИЈЕТЛИ ПРАТИ ПУТ, 
           ОБРАЗУЈУ МАЛЕ ГЛАВЕ
        И ЧУВАЈУ ПОД СВОЈ СКУТ. 
 
    СВЈЕТЛОСТ ШИРИ НЕБЕСИМА
    МУДРА ГЛАВА СРПСКОГ СИНА
       СВЕТИ САВА СРПСКА ГЛАВА 
      ВЕЛИКА ЈЕ ШКОЛСКА СЛАВА! 
 
                                Урош Бутулија VI 3
 
Најумнијег просветитеља нашег народа, заштитника школа, ученика и просвјетних радника, првог архиепископа Светог Саву, ученици Основне школе „Вук Караџић“ и ове године обиљежили су са великом љубављу.
 
Иако је због епидемиолошких мјера славље било скромније, дивни ликовни и литерарни радови и изложбе ученика нам потврђују да његују свој идентитет и корачају путем светосавља. 
 
Ученици 6.разреда у склопу серијала своје емисије „Православац радозналац“ припремили су видео „Светосавац“, са поруком да нас мудра и пуна љубави дјела Светог Саве уједињују и јачају дух нашег народа кроз вијекове.
         
Вјероучитељица Жанела Пажин
 
 
 

КОНКУРС ЗА ДОДЈЕЛУ ПРОСВЈЕТИНЕ СТИПЕНДИЈЕ „ВЛАДИМИР ЋОРОВИЋ“

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета“ Градски одбор Мостар данас, на празник Светог Саве, расписало је конкурс за додјелу Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић“ за ученике основних и средњих школа у школској 2020/2021. години и за редовне студенте у академској 2020/2021. години, са подручја Херцеговине.

Стипендије ће бити додијељене у сљедећим износима: за ученике од 6. до 9. разреда основне школе – 500,00 КМ; за ученике од 1. до 4. разреда средње школе – 700,00 КМ; за редовне студенте – 1.000,00 КМ.

Потребна документација за додјелу Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић“ је: молба – име кандидата, име једног родитеља, презиме, адреса становања, адреса електронске поште, број телефона, за коју категорију стипендије се конкурише, која документација се прилаже, датум и мјесто пријаве, својеручни потпис кандидата; мотивационо писмо – детаљан животопис, разлог пријављивања за стипендију, планови за будућност, активности у друштвеној заједници, планови за унапређење живота заједнице и друштва; за ученике основних и средњих школа – копија ђачке књижице или копије свједочанстава  за све разреде које су завршили; за редовне студенте – копија индекса са оцјенама; копије свједочанстава за све разреде средње школе и оригинална потврда факултета која потврђује статус редовног студента; оригинална потврда о запослењу родитеља или оригинална потврда о незапослености (од надлежне службе за запошљавање); оригинална потврда од надлежне институције или друштва о активности у српској заједници у Мостару, долини Неретве и Херцеговини.

Критеријуми за додјелу Просвјетине стипендије „Владимир Ћоровић“ су: успјех у школи/факултету – 50%; економска ситуација у породици – 25 %; повезаност и активност у српској заједници у Мостару, долини Неретве и Херцеговини – 15%; тенденција успјеха у периоду од три школске године и више – 5%; начин, квалитет и исправност писања молбе и мотивационог писма – 5% Посебан значај ће имати пријаве бивших стипендиста.

Конкурс је отворен од 27. јануара до 27. фебруара 2021. године. Документација се може доставити лично или поштом – на адресу СПКД Просвјета – ГО Мостар, Улица Конак бр. 7, 88000 Мостар.

Непотпуна документација се неће узимати у разматрање.

Све додатне информације могу се добити путем електронске поште на мејл: stipendije@prosvjetamostar.org.

Традиција стипендирања у “Просвјети“ стара је тачно колико и наше Друштво, које је 1902. основано управо с циљем стипендирања ђака.

Најпознатији Просвјетини стипендисти су: Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Светозар и Владимир Ћоровић, и многи други.

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета“ Градски одбор Мостар 2016. године је обновило стару праксу стипендирања ученика, угледајући се на дугогодишњу традицију нашег Друштва.

            Обнављање стипендирања иницирао је бизнисмен из Лондона мостарских корјена г-дин Славко Андрејевић, а пројекат подржала и благословила мостарска Црквена општина.

Управни одбор СПКД „Просвјета“ Градски одбор Мостар, на својој сједници 13. 7.2018. године и званично је установио Просвјетину стипендију под именом академика Владимира Ћоровића. Од 2016. године укупно је прикупљено 49.839 евра, а додијељено је 130 стипендија. Наш стипендијски фонд до сада је подржало 29  донатора.

Број стипендија у школској 2019/2020. је нарастао на чак 75, а исплаћен је износ од 25.824 еура, од којих је стипендирано 26 млађих основаца са по 250 еура, 17 старијих основаца са по 300 еура, 17 средњошколаца са по 350 еура и 15 студената са по 500 еура. 

Основни мотив за покретање овог пројекта био је подстицање успјеха садашњих и будућих генерација нашег народа у Мостару и долини Неретве.  Наша заједничка жеља је да помогнемо у образовању неких будућих генерација и тако допринесемо да генерације које ће нас наслијдити буду боље од нас. Поред тога, окупљени око ове идеје, шаљемо јасну поруку о значају заједништва.

Убрзо смо стипеднирање проширили на цијелу Херцеговину, а наша је визија да то ускоро буде цијела БиХ, Црна Гора, Македонија, Словенија.

Мостар је изњедрио великане попут Алексе Шантића, Светозара и Владимира Ћоровића, Атанасија Шоле, а наша је стипеднија покушај да на старим и чврстим темељима поново зидамо заједницу која ће бити препознатљива по добру и да сачувамо ватру нашег богатог наслијеђа.

 

Мостар, 27. јануара 2021. године

Организациони одбор Просвјетине стипендије “Владимир Ћоровић“

KONKURS ZA DODJELU PROSVJETINE STIPENDIJE “VLADIMIR ĆOROVIĆ” – Prosvjeta Mostar

Савиндан у Билећи

Саборни храм Светог Саве у Билећи, Општина Билећа, и СПКД „Просвјета“ Билећа  обиљежавају данас  своју крсну славу, првог српског Архиепископа и учитеља Светог Саву. Свету архијерејску литургију у храму Светог Саве служио је његово преосвештенство  епископ захумско – херцеговачки и приморски г. Димитрије уз саслужење епархијског свештенства. 

Обиљежавање крсне славе  уприличено је  уз поштовање епидемиолошких мјера: традиционална литија није прошла улицама Билеће, није одржана традиционална Светосавска академија; ове године није организован пријем у Црквеном саборишту као ни свечани ручак  у Дому културе.

Светосавске свечаности својим наступом обогатили су чланови Удружења гуслара и епских пјесника „Војвода Влатко Вуковић“ и Удружења гуслара „Војвода Глигор Милићевић“.

Бесједа Еп. Димитрија

 

Бесједа о. Младена Чалије

 

 

 

Прослава Савиндана у Чапљини

Традиционално се о Савиндану на чапљинској парохији организује програм са светосавским рецитацијама, које изводе ђаци који похађају Православну вјеронауку на подручју наше општине и Љубушког. У недјељу, 24. јануара након Свете Литургије и ломљења славског колача, у парохијском дому храма Вазнесења Господњег у Чапљини одржана је светосавска приредба, коју су припремили наши најмлађи парохијани заједно са својом вјероучитељицом као дар својој цркви и својим родитељима, а у част првог српског архиепископа и учитеља Светог Саве.

Вјероучитељица Зорица Гојачић

Празник Богојављења прослављен у Манастиру Тврдош

Празник Богојављења свечано је прослављен у Манастиру Тврдош. Након причешћа вјерних услиједила је свечана литија и велико водоосвећење на ријеци Требишњици.