Monthly Archives: јануар 2021

Празник Богојављења прослављен у Манастиру Тврдош

Празник Богојављења свечано је прослављен у Манастиру Тврдош. Након причешћа вјерних услиједила је свечана литија и велико водоосвећење на ријеци Требишњици.

Сабор Светог Јована Крститеља у Саборном Храму Преображења Господњег у Требињу

„Глас вапијућег у пустињи, припремите пут Господњи, поравните стазе Његове“. (МТ, 3:3)

У сриједу 20. јануара 2021. године служена је Света Литургија у Саборном Храму Преображења Господњег у Требињу, у спомен Светога Јована, Пророка, Претече и Крститеља Господњег. Литургију је служио протојереј – ставрофор Дражен Тупањанин уз саслужење свештенства, ђаконства и вјерног народа Требиња. Након прочитаног Јеванђеља, отац Дражен је изговорио бесједу у којој је између осталог навео значај Христовог оваплоћења, као начин нашега спасења и покајања о чему нам баш Свети Јован говори и проповиједа.

Након Светог причешћа, свештеници су преломили колаче свим данашњим свечарима, који су своју крсну славу започели евхаристијским сабрањем.

Теодор Симеуновић

На ријекама мостарским – Богојављање између Буне и Неретве

Након осам деценија, чини се, један Епископ захумско-херцеговачки, на Богојављање, сиђе на Неретву благосиљајући и освећујући воду ове ријеке. Осамдесет година раније, и раније, богојављенске литије и водоосвећења на Неретви били су обичај и православних хришћана у Долине Неретве. Обичај водоосвећења и пливања за часни крст на Неретви обновљен је 2017. године, а ове године овим чином началствовао је Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, прије тога предстојећи и на Светој архијерејској литургији у Благају, недалеко од врела ријеке Буне, у чији ток се у близини улијева Буница, а чије воде заједно чине ту кратку лијеву притоку Неретве.

Након празничне Литургије у Храму Светог Василија Трвдошког и Острошког у Благају, Заједници сабраној у овом храму придружили су се и вјерни након Сабрања у другим мостарским црквама, са својим паросима, да би сви заједно призвали Светог Духа на воду Неретве, код Ортијеша. По водоосвећењу, двадесетак њих запливало је Неретвом до часног крста, који је из воде извадио Давор Судар из Баћевића.
У својим храмовима и у Неретви, уз обнову Светотројичног саборног храма, Црква Мостарска изнова је показала поклоњење Тројици: Христе Боже, који си се јавио и свијет просветио, слава Теби!
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон

Теофанија у Требињу

„Гле, Јагње Божије које узима на себе гријехе свијета!“ (Јн 1:29) -ријечи су Јована Претече које су изговорене на данашњи празник, један од најстаријих празника у Цркви Христовој.

И ове године Света Теофанија прослављена је величанствено у Саборном Храму Преображења Господњег у Требињу. Литургијом је началствовао протојереј – ставрофор Младен Жуловић уз саслужење свештенства саборног храма и вјерног народа Требиња. У бесједи упућеној народу отац Младен је нагласио величину Господњу у којој Господ себе открива народу не у Риму, центру империје, и тадашње цивилизације, нити Јерусалиму, него у једном селу у Палестини на ријеци Јордан, одакле је Господ након крштења кренуо пут домостроја спасења.

Баш као и тада на Јордану, покрај Требишњице била је велика поворка људи, који су дошли да подрже око 100 пливача који су и ове године ушли у хладну Требишњицу и запливали за часни Крст. До Крста је први допливао млади Вељко Јовановић, којем је за тај подвиг додијељен златник и икона. 

Теодор Симеуновић

Наставак рада на осмишљавању ентеријера Саборног храма Епархије ЗХиП у Мостару

На Крстовдан, у Владичанском двору у Мостару, одржан је састанак на којем се разговарало о даљим радовима на завршетку Катердралног храма Епархије захумско-херцеговачке и приморске у Мостару. Послије недавно завршених грађевинских радова на самом Храму, у циљу његовог потпуног довршења, предстоје радови на уређењу ентеријера и партера.

Осмишљавање ентеријера Храма отпочело је током протекле године интензивирањем рада Комисије за уређење партера и ентеријера Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, када је усвојено идејно рјешење и идејни пројекат, а израда главног пројекта ентеријера повјерена Студију „Рестауро“ ДОО Сарајево, односно господину Роберту Стергару, архитекти конзерватору, и госпођи Јелени Јефтић, умјетници, дипломцу на Високој школи Српске православне цркве за уметности и консервацију и мср ликовном умјетнику – сликару.
 
Након застоја, изазваног наступањем још увијек трајуће пандемије, на данашњем неформалном састанку у Владичанском двору али и сагледавањем простора у самом Саборном храму, ажурирано је стање на комплетирању главног пројекта уређења ентеријера, уз разматрање још увијек недефинисаних сегмената, што ће се даље разматрати и на формалним сједницама поменуте Комисије за уређење партера и ентеријера Саборне цркве Свете Тројице у Мостару, чији поједини чланови су, уз предсједника Комисије, Епископа Димитрија и мостарско свештенство, присуствовали овом састанку.
 
Координатор Комисије за уређење партера и ентеријера
Саборне цркве Свете Тројице у Мостару
Бранислав Рајковић, ђакон