Daily Archives: 6. јануара 2021.

Ходите, обрадујмо се Господу – Бадњи дан у требињском Саборном храму

Ходите, обрадујмо се Господу, разматрајући тајанство које је пред нама!

У посљедњи дан Божићњег поста, дан пред Празник Рођења Господа Исуса Христа – Бадњи дан, хришћани Требиња сабрали су се на Вечерњој литургији Светог Василија Великог, којом је началствовао протопрезвитер – ставрофор Борис Бандука.
 
Након тумачења петог зачала Еванђеља по Луки, отац Борис се присјетио и оних који ових дана болују, као и оних који их лијече, честитајући свима Божићне празнике, рекавши: Молимо се Господу, љекару душа и тијела наших, да подари опоравак болеснима и да спаси људе своје широм свијета, и да буде милостив свима нама. Сретан вам свима Бадњи дан, сутра Божић и сви дани по Божићу! Мир Божји – Христос се роди! 
 
У навечерје Празника Рођења Христовог, у Саборном храму вјерни су се сабрали предвођени протопрезвитером – ставрофором Александром Илићем, да би се литијски упутили ка централном градском тргу, Тргу Слободе, гдје су се налагали бадњаци.
 
Представник Епархије ЗХиП за културу и медије,
Бранислав Рајковић, ђакон
 

Бадње вече у Требијовима

Традиционално налагање бадњака, испред  храма Светог пророка Илије у Требијовима, и ове године започело је вечерњом службом. Отац Никола Јанковић је свим парохијанима пожелио да радост Божића одагна све невоље и да најрадоснији празник дочекамо у здрављу и весељу. Свјстлост бадњака освјетлила је и новоизграђени парохисјки дом у Требијовима.

САВКА ДУРИЋ (1939–2021)

Уснула у Господу на Бадњи дан 2021.

Да јој васкрсли и благи Господ подари Царство небеско.

Ожалошћени: Станислав, Бранка, Борка, Стеван, Драгана, Анастасија и Григорије, те остала бројна родбина и пријатељи породице Дурић.                   

Опијело ће бити одржано у Петропавловом манастиру 9. јануара у 14 часова. Због тренутне епидемиолошке ситуације породица неће примати саучешће, стога се моле сви људи добре воље да не прилазе члановима породице и не рукују се са њима. Такође молимо све оне који намјеравају присуствовати опијелу да се строго придржавају препоручене дистанце и свих других прописаних епидемиолошких мјера.

Вјероватно ће многи ближњи и пријатељи породице који су далеко или се због цјелокупне ситуације не смију излагати здравственом ризику бити спријечени да присуствују опијелу. Имамо потпуно разумијевање за све околности и молимо вас да своје здравље ставите на прво мјесто. Без обзира на то што физички нећете бити са нама, сигурни смо да ћемо бити сви скупа молитвено и у мислима.

С благодарношћу.

                                                                                                            Породица Дурић