Daily Archives: 8. јануара 2021.

Мостарски божићни концерт – најава

Драги сви,
 
Са радошћу вас обавјештавамо да ћете наш традиционални божићни концерт моћи гледати у недјељу, 10.1. у 15 и 48 ч. на програму РТРС-а.
 
Нисмо жељели да прекидамо традицију, те смо одлучили да вам поклонимо концерт упркос овој (новонасталој) ситуацији. Усагласићемо се са изреком да само дјела љубави остају.

Хвала свима који су учествовали у овогодишњем програму, а највише нашим драгим ђацима.
 
Од срца се надамо да ћемо се сљедеће године дружити лицем у лице, да ћемо скупа пјевати и радовати се!
 
Христос се роди!
 
Срдачан поздрав,
Ваши
Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, грдски одбор Мостар, Српско пјевачко и културно – умјетничко друштво „Гусле“, мостарски свештеници, вјероучитељи и ђаци
 

САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

У Петропавловом манастиру свечано је прослављена Слава параклиса манастирског конака, који је посвећен Сабору Пресвете Богородице. Служили су свештеници о. Александар Илић и Милан Бужанин. Бесједио је Владика Атанасије.

 

Радост и топлина Божића у Продуженом боравку Основне школе „Вук Караџић“

Ученици и учитељице Продуженог боравка Основне школе „Вук Караџић“ Требиње, потрудили су се да топлина Божића ни ове године не изостане. Њихови прозори, врата и учионица и ове године су сијали посебним празничним сјајем. У учионицу су имали и Божићни кутак са приказом старе херцеговачке куће уређене у божићном духу.

Пшеница, везивања пред Божић, слама, бомбоне, ораси, пијукање, украшавање куће бршљаном, бадњаци, полазник, били су довољни да најмлађи ученици који још не знају – науче, а наставници да угрију душу, мислима се врате у дјетињство и сви схвате шта су праве и трајне вриједности – породично заједништво, топлина и љубав.

Уживајте у сликама из њиховог кутка  и видеу о обичајима и здравицама који можете погледати на страници њихове школе.

https://www.facebook.com/ 506744459708547/posts/ 1270653286650990/

Вјероучитељица Жанела Пажин

 

Бадњи дан и Божић у манастиру Житомислић

На Бадње вече у Манастиру Житомислић упркос лошем времену искупио се поприличан број вјерника. Вечерње богослужење због епидемиолошких мјера служено је у манастирској порти. Игуман Данило Павловић у бесједи том приликом је поручио да је Божић најрадоснији хришћански празник и да је Исус добротом побиједио зло.

”Он је најрадоснији због тога што данас празнујемо велики догађај рођења Исуса Сина Божијег. Апостол Лука у свом јеванђелском извјештају каже како анђео објављује пастирима радост велику да се у Витлејему родио Спаситељ. Од чега нас Исус спасава? Спасава од гријеха и смрти. Питамо се с правом како је то могуће кад непрестано гријешимо и кад људи и даље непрестано умиру. Томе смо свједоци посебно у години која је за нама, година коју обиљежава пандемија, болест и смрт која је однијела животе многих нама драгих људи. Прије само пар дана многи људи су остали без крова над главом услијед  земљотреса у сусједној Хрватској. Христос је дакле Спаситељ због тога што је добровољно прошао кроз све ово и то од самог рођења. У овој ноћи сјећамо се како се Син Божији родио у изгнанству, без крова над главом не у кући већ у штали. Колико смо се пута огријешили о мигранте заборављајући како је Света породица била у истој ситуацији. Што се болести тиче Христос исцељује болесне силом Божанске власти али кад су десеторица губаваца у питању како у Јеванђељу пише и Он сам држи дистанцу како је то обичај и препорука оног времена. У Мојсијевом закону пише како се односити према губавцима да би заједница остала сачувана. Колико се људи на почетку пандемије бахатило говорећи и развијајући своје теорије о вирусу све док то није почело њих лично да се тиче, док се нису сами разбољели или изгубили своје ближње”, рекао је игуман Данило.

Он је нагласио да нас Христос  учи супротно, да развијамо осјећај за болест и страдање ближњих.

”Христос у коначници умире остављен од најближих, попљуван од људи, оклеветан и лажно осуђен. То смо ми људи урадили Богу и непрестано радимо једни другима. Његова побједа састоји се у томе што је Он све то добровољно претрпио погледавши смрти у очи и кротко и незлобиво ставши пред мрзитеље. Добротом је побједио зло. Болест и смрт је избавио од баналности”, поручио је игуман Данило.

Након тога наложени су бадњаци. Усед забрање кретања у ноћном периоду по први пут није служена литургија у поноћ већ у 6.00 ујутро.