Daily Archives: 24. јуна 2012.

Епископ Григорије у посјети Митрополији загребачкој

У недељу трећу по Духовима и на празник Св.ап. Вартоломеја и Варнаве у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу свету Архијерејску литургију служио је Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки Господин Григорије уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита Господина Јована и загребачког свештенства. Митрополит Јован обраћајући се верницима представио је високог госта и захвалио се Преосвећеном Епископу Григорију на указаној посети дарујући му Архијерејске инсигније са ликом Пресвете Богородице лепавинске.

Епископ Григорије захвалио се Митрополиту Јовану на дару и указаном гостопримству и одржао беседу верницима на тему прочитаног јеванђеља.

По завршетку свете литургије и послужења Епископ Григорије био је гост у емисији“Недељом у два“ уредника Александра Станковића емитованој на Хрватској радио телевизији. У послеподневним часовима у пратњи Митрополита Јована, Епископ Григорије посетио је новоизграђени храм Светог Саве, гимназију и духовни центар.

ТВ емисија на ХРТ1 „Недјељом у два“ – гост Епископ ЗхиП Г. Григорије

Епископ ЗХиП Г. Григорије учествовао је у тв емисији „Недјељом у два“, која се емитовала на ХРТ 1 24. јуна 2012. г.

Служен помен и Литургија у селу Заборани код Невесиња

Северно од Невесиња, путем који води од овог града према Коњицу, налази се село Заборани и у њему место звано Сточа.Ту је и ове године,у помен на невино побијене житеље овога краја, у планираном општем истребљењу православних на подручју Херцеговине 1941. године, служена Литургија и парастос на темељима будуће капеле.

Овде се испод гробља, а изнад пута, служило протеклих година у недељу пред Видовдан под отвореним небом. Надамо се да ће следеће године бити укровљена капела, како се не би страховало од невремена. Овом приликом искупило се већи број верника овога краја, али и оних широм света, где су скупљена новчана средства за градњу. Литургију је служио надлежни парох о. Михаило Андрић и пренео благослов Епископа ЗХиП Господина Григорија за градњу овог хрма, истакавши сталну потребу зидања и уљепшавања храмова душа наших.